ציון בן שטרית, צילום: פרטי

קריאת השכמה והתעוררות מהאדישות – לנוכח הפילוג והרוע בעולם

בספרו החדש "נערת הפורצלן" מציג ציון בן שטרית תפיסות חיים פילוסופיות, שמובאות ע"י דמויות שונות ומעניינות המסייעות לקורא להבין תהליכים אישיים וגלובליים שאנו חווים ביום יום

"הספר בער בתוכי זמן רב והתפתח לנוכח התמורות והשינויים שאנו עוברים בעקבות השתנותו של העולם הטוב לרע, והשתנותו של האדם לרעה וכן בעקבות העלמות האמת והערכים של פעם. האמנתי בטוב של פעם ובתמימות של הדור של אמי וכשאמי נפטרה לפני כשנה קיבלתי ממנה רוח גבית לכתוב ואכן כך עשיתי, גם חוסר יכולתי להסביר את עמדתי בגלל העמדות השונות של הצד האחר גרם לי לכתוב במטרה להבין ולהשפיע על אחרים, אני חרד לבל ישתנה העולם וייהרס שכן הטבע לא יכול להתהוות בחוסר איזון. כשהאינטראקציה משתנה בין האדם לטבע ובין אדם לאדם הטבע הורס את עצמו כדי לבנות מחזור חיים חדש ומאוזן. המספר של הספר יוצא למסע כדי למצוא את נערת הפורצלן, שהיא מושא אהבתו אבל במקביל מספר את סיפורו העצוב כשהוא עומד חסר אונים מול החיים המשתנים לרעה. במקביל, הוא מחפש פתרונות טובים לחיים חדשים כדי לשמר את הטוב בין בני האדם.  הוא עובר בין כפרים שונים, חלקם מוזרים וטובים וחלקם רעים הממחישים את הבלבול שבו אנו חיים כשאנחנו לא יודעים אילו מסכות אנו לובשים. ואולם כנראה שהשינויים חזקים מאיתנו, וכתוצאה מכך אנחנו מטולטלים בין האמת לשקר ובין הרע לטוב עד לסיום המפתיע, שמשאיר אותנו פעורי פה וחסרי אונים וקורא לנו להתעשת".

כך אומר הסופר ציון בן שטרית, שבימים אלו הוציא לאור את הספר "נערת הפורצלן". הוא מבקר את האדם המשתנה ההולך אחר מנהיגים בעלי אינטרס אישי  עד כדי התמזגותו של האדם הטוב עם יצורים מעולמות אחרים הגורמים לו להשתנות, כל זאת על מנת להשיג אינטרסים אישיים וחומרים. המספר אף מזהיר מפני התפרקות הערכית ומעיר את הקוראים להיות טובים יותר.

הספר "נערת הפורצלן" משלב שני סיפורים השזורים זה בזה: האחד – על אהבה ואכזבה והשני – על העולם הטוב והרע. הספר מתריע על השתנותו של העולם הטוב ומנסה לשקף את התהוותו של עולם השקר על חשבון האמת האבסולוטית של פעם. דרך הדמויות והדרמה המתחוללת בספר ניתן ללמוד על עולמנו, שהפר את האיזון ונמצא בפני סכנת כליה. הספר מצליח לעורר זעזוע רב ולהעיר את הקוראים לקראת מחשבה על השינוי בעולמנו, ואף מעורר געגועים לעולם התמים של העבר ולחיים שבהם שלט הטוב. בתוך כל הסיפור על העולם הטוב והרע הוא שוזר סיפור על אהבה שכן ללא אהבה לא ניתן לבנות עולם טוב, סיפור האהבה הנרקם בספר עוזר לנו להבין את מהות אהבתנו ואף מלמד אותנו כיצד ניתן ליצור אהבה אמיתית תוך כדי בקרה עצמית.

לאורך כל הספר הוא קורא קריאת השכמה והתעוררות מהאדישות לנוכח הפילוג והרוע בעולם. עלילת הספר כוללת תפיסות חיים פילוסופית מעניינת שמובאות על ידי הדמויות בספר ומסייעות להבין את התהליכים האישיים והגלובליים שאנו חווים. למרות שהספר דמיוני, הוא מציב בפני הקורא מראות קשים על המציאות שבה אנו חיים וסופו הוא כחץ בבטן. מטלטל ומפתיע המיועד לאנשים, שרוצים להרגיש את כל טווח הרגשות בעוצמה רבה: אהבה, שנאה, פחד, תושיה, עצב ושמחה.

הספר "נערת הפורצלן" מאת ציון בן שטרית, צילום: יח"צ

ציון בן שטרית, בן 67, נולד ביבנה בשנת 1955 עם עלייתם של הוריו לישראל. הוא גרוש ואב לארבעה ילדים: ניר, ענבל, אמיר ועידן וסבא לשישה נכדים: אליה, אדר, יואב, נוגה, לני ותמר. כילד הירבה ללכת לסבתו ולסבו, שם הרגיש שייך וספג חינוך וערכים טובים "משני אנשים טובים ותמימים שעלו לישראל עלייה ציונית והטמיעו בו את אהבת הארץ. מצאתי את עצמי ימים ושעות יושב על עץ בגינת הצריף של סבי וסבתי, שם צפיתי אל פני העתיד. כילד רגיש בסביבה יצרית ותוססת בניתי לעצמי עולם 'עשיר שאותו הוא מנסה להעביר לאחרים.

הוא גדל במשפחה מרובת ילדים, יחד עם שמונה אחים ואחיות (אח אחד בשם יהושע ז"ל נפטר) שהתחנכו היטב וכל אחד ואחת מהם עשה קריירה לתפארת והביאו לעולם דור ישראלי חדש. לאחר סיום לימודיו ביסודי החל ללמוד בפנימייה חקלאית בבית הספר עין כרם שבהרי יהודה, שם גיבש את זהותו עם ילדים אחרים שכמוהו הגיעו עם רקע שונה אבל התגבשו והפכו לחבורה איכותית ותומכת, שחבריה שומרים על קשר אדוק. הוא התגייס לצה״ל עם סיום מלחמת יום הכיפורים, נבחר למסלול קצונה ישיר וחתם בשירות קבע עם מסלול שירות שהתאים עבורו: לימודים אקדמאים ושירות מאתגר ביחידות שדה. במהלך שירותו הצבאי למד תואר ראשון ושני ביחסים בינלאומיים, קרימינולוגיה ומזרח תיכון.

בן שטרית: "שירתי בצה״ל בתפקידים קשים ותובעניים, אבל תמיד מצאתי את הדרך להנחיל ערכים ולכתוב, בין היתר, מקאמות ופרסומים למגירה. לאחר שהשתחררתי בדרגת סגן אלוף, התמודדתי לראשות העיר יבנה, מתוך כוונה לעזור ולקדם אוכלוסיות שונות לפרוץ מעגלים ולהגיע להישגים. שירתתי את הציבור במשך כמעט שתי קדנציות כחבר מועצה וכסגן ראש העיר וחיפשתי דרך נוספת כדי להשפיע ולקדם אוכלוסיות אלו".

"נערת הפורלצן", ספרו השלישי של ציון בן שטרית, נכתב לאחר הצלחת ספריו הקודמים: "עפריט" ו"מכתבים לארמנדה". "עפריט" נכתב לאחר שגעגועיו לאביו, לסבו ולסבתו שנפטרו הובילו אותו למרוקו, "שם קיבלתי כמעין הארה על הדור הקודם ועל דור ההמשך וישבתי לראשונה לכתוב ספר על פריצת דרך. אבי הוא פורץ הדרך במרוקו ואילו אני בארץ ישראל. היה לי חשוב לכתוב על ההכרה ועל התודה לדור של אבי ועל עלייתו לארץ ישראל, למרות כל הקשיים ילדיו, ניטמעו והצליחו בכור היתוך הישראלי, בעוד הוא עצמו נשכח ולא זכה להכרה שמגיעה לו".

הוא כתב במרוקו את "עפריט", ואף הכניס לעלילתו את התרבות המרוקאית העתיקה של שדים ורוחות שאותה ספג מסבתו. "השדים, לכאורה, שולטים ומשתקים את האדם, אבל למעשה גורמים לו להתגבר על פחדיו ולעשות מעשה. כך האדרתי את אבי, שהצליח להתגבר על הפחד המשתק ועלה לישראל  כדי לגדל משפחה מצליחה. מעולם אבי לא העלה על דל שפתיו את המילה 'קיפוח'. שנינו עשינו הכל כדי להגיע להישגים, להתקדם ולהיות שווים בין שווים, וכך הצלחנו למרות הקשיים. הקושי רק מחשל ומאתגר ותחושת קיפוח משתקת ומרפה, כך סברתי בעקבות אבי. הספר זכה להצלחה בשל חשיפה זו ובשל ההזדהות עם אותה הכרה".

ציון בן שטרית, צילום: פרטי

"עפריט" נכתב כסיפור מסע שחציו דמיוני וחציו מציאותי, מסע המשובץ בפילוסופיית חיים ובתובנות מעניינות על החיים עצמם. עם יציאתו לאור של הספר הרגיש שנטל כבד ירד מעל כתפיו, שבספרו הוא נתן הכרה לדור הקודם והעצים את הדור הנוכחי. "הרגשתי שמימשתי חלום ומשם יצאתי למסעות בארצות מעניינות, שניתן ללמוד מהם ולתעד אותם. נחשפתי להרבה אנשים ומקומות ואספתי מידע בזכרוני, שהיה התשתית לספרי הבא. אומרים שסופר כותב בכל רגע בחייו כך גם אני, תמיד נמשכתי למיסטיקה ולרוחניות שנבעה מתוך תוכי".

יש לו נקודת מבט רגישה ואינטליגנטית, מקורית ומרתקת, שבאה לידי ביטוי בכל ספריו וכאמור כוללת כתיבה על מסעותיו ותובנותיו במטרה לחבר בין דור העבר ולדור העתיד. ראייתו הפילוסופית ודמיונו המפותח מצליחים ליצור תמונת עולם מעניינת סובלנית ומלמדת. הוא מחובר מאוד לישראל ולשורשיו, ובעזרת הרצאותיו והתנדבותו הציבורית הוא מצליח לחבר בין הדורות וללמד על התפתחות ופריצת דרך.

בעקבות סיפור ששמע על חטיפת ילדים בטורקיה, החליט בן שטרית לכתוב סיפור של חיפוש אהבת הנפש התאומה שהופיע בספר "מכתבים לארמנדה". הספר מספר את סיפורה של נערה חטופה יחד עם חיפוש אהבת הנפש התאומה, כשברקע סבתו הרוחנית מלווה אותו להצליח. "הסיפור מתחיל כאשר אני, כותב המכתבים של הסבתא, מקבל מכתב מוזר הגורם לי כנער לחפש את כותב המכתב. אני מגלה זקן ערירי המספר לי את סיפורו המותח והמעניין. הספר דמיוני אך מבוסס על סיפור אמיתי ועל פנטזיות אישיות, ואף משובץ בהגיגים פילוסופיים עד טוויסט הסיום המפתיע".

בשלושת ספריו הוא מצליח לשלב בין שפה גבוהה לשפה בהירה, וכל אחד יכול להתחבר לכתיבתו. כמו כן, הוא מצליח לעורר רגשות ואמפטיה בקרב הקוראים. הוא נוטה לתאר סיטואציות מורכבות ולפשטן. סגנון ספריו הוא כמו של פאולו קואלו, והוא מודה כי בכל רגע הוא מוצא את ייעודו מחדש.

בן שטרית: "אני רואה בכתיבתי שליחות לתקן את עולמנו הטוב ולסייע לדור הבא ללמוד ולהשפיע, ובעיקר להגשים חלומות. בדרך זו קניתי חווה בפורטוגל כדי להקים פרויקט תיירותי וגם כדי למצוא שקט ושלווה ולכתוב שם את הספר הבא, שתכליתו תהיה הגשמת חלומות ואיך להפוך פנטזיה למציאות. אני רוצה להוות דוגמה לכך שבכל גיל ניתן להגשים חלום, לחיות בשקט ובשלווה ולהתעלות מעל קשיי היום יום באמצעות התמדה בדרך ולכבוש כל יעד. החיים הם לא ייעוד אחד אלא בכל רגע בחיי אני מוצא ייעוד חדש. כך אני מרגיש שבכל מקום ובכל זמן אני נמצא בפסגת המימוש העצמי. חשוב לי לגרום לכל אדם להיות טוב יותר ולהאמין בעצמו שהכל אפשרי, עד שיהיה לנו עולם טוב יותר שבו כל נפש תמצא את נפשה התאומה, וכך נזכה כולנו בנערת הפורצלן".

הספר "נערת הפורצלן" נמכר על ידי ציון בן שטרית בדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/%D7%A6%D7%99%D7%95%D7%9F-%D7%91%D7%9F-%D7%A9%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%AA-194280728024477/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »