הסופר והמשורר עופר ירמינובסקי השיק באירוע חגיגי בבית היוצר בנמל תל אביב את ספרו "כרוניקה של מחלת נפש" (הוצאת ארגמן מיטב), החושף את המתרחש מאחורי מסך הברזל של המחלקה הפסיכיאטרית הסגורה
הסופר והמשורר עופר ירמינובסקי, תושב רמת גן, השיק השבוע את את ספרו החמישי "כרוניקה של מחלת נפש" (הוצאת ארגמן מיטב) באירוע חגיגי, שהתקיים בבית היוצר בנמל תל אביב בפני קהל רב. את האירוע הנחתה המשוררת והסופרת ציפי שחרור שערכה את הספר בהשתתפות המשוררים והסופרים הבאים: שוקי גוטמן, יהורם גלילי, טלי דביר לבנת, דליס, דפנה דרוקר, שושנה ויג, אביבית חזק, אתי יפה, אריה רגב וראובן שבת. בתוכנית האומנותית הופיעה הזמרת והיוצרת גלי אבינועם, ששרה שיר של עופר ירמינובסקי שהיא הלחינה ושירים מקוריים שהיא כתבה והלחינה.
ספרו החדש של עופר ירמינובסקי הוא סיפור אנושי מטלטל ומעורר מחשבה ואי שקט, ולמעשה חושף בפני קוראיו את המתרחש מאחורי מסך הברזל של המחלקה הפסיכיאטרית הסגורה. בספר מרגש זה הוא מספר ביד קלה ובכישרון רב את קורותיו של נער בן 15 המאושפז במחלקה בשל מחלת נפש קשה. את הספר מאכלסות דמויות רבות, ססגוניות ומעניינות, שאותן פוגש הגיבור במחלקה וביניהן מתפתחות מערכות יחסים סבוכים ולא שגרתיים.
"כרוניקה של מחלת נפש" הוא למעשה הספר הראשון שכתב עופר כבר במהלך מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006, וכאמור יצא לאור רק בימים אלו. עופר: "יום אחד צפיתי בתוכנית בוקר בטלוויזיה, שבה סיפרה נערה שכבר בגיל צעיר היא כתבה רב-מכר. זה נתן לי השראה גדולה ואמרתי לעצמי שגם אני רוצה להיות כמותה. אז התחלתי לכתוב את 'כרוניקה של מחלת נפש'. לקח לי שבוע לכתוב את הכל, אבל לא בגוף ראשון, ואת הטיוטה הראשונה כתבתי במשך שבוע. ספר זה עורר אותי מחדש לכתיבה. השתתפתי מטעם תוכנית 'עמיתים' בסדנת כתיבה בבית דורון ברמת גן, שאותה העבירה המשוררת והסופרת ציפי שחרור. הייתה לי שם אינטראקציה עם כותבים וכותבות נוספות, ובהמשך למדתי במנשר אצל העורכת הגר ינאי ולאחר מכן אצל ענת זכריה".
עופר: "אני גאה מאוד בספרי החדש שיצא לאור וכל מה שעשיתי עד כה בתחום הספרות למעשה היה הכנה עבורו. אני מחובר אליו מאוד מכיוון שהוא משקף את רגשותיי ואת מה שאני מרגיש בזמן אמת. לפעמים גם אני מדבר עם עצמי וכשהמחלה מדברת היא מעבירה לי את התחושות של עצמי ושל הקול הפנימי שלי. נהניתי מאוד לכתוב בספר את הקטעים שבהם המחלה משמיעה את קולה ומספרת אותו סיפור, שמסופר על ידי הדמות של רני בראון, אבל דרך העיניים שלה. רני, גיבור הספר, עבר כמה אשפוזים והכל מתערבב אצלו: עבר נמהל בעתיד ועתיד נמהל בעבר והוא לא יודע מה אמיתי והאם מה שהוא שומע מדימיונו הוא אמיתי. הצלחתי להעביר את אותן תחושות שהיו לי פעם, וכעת אני מרגיש שהתחושות האלה יותר דומיננטיות אצלי".
עופר, בן 50, נולד וגדל בתל אביב עד גיל תשע, אז עברה משפחתו לרמת גן שבה הוא מתגורר כיום. יש לו אחות בשם לארה ואח בשם רון. להוריו אלן ז"ל ויוסף היה בעבר עסק משפחתי לציוד תעשייתי כמו: מיסבים ושרשראות שיניים, ולפני שנים נמכר העסק לאחר מותו של עזרא, הדוד של עופר ששימש המנכ"ל. עופר למד בבית הספר היסודי נצח ישראל ובהמשך למד בבית הספר אחוה לחינוך מיוחד ברמת גן, משם היועצת הודיעה לאימו אלן שהוא יכול ללמוד בכיתה מיוחדת בבית הספר הילל ברמת גן. במשך שנים הוא עבד בעסק המשפחתי, עד שבשנת 2000 החליט לעזוב ולעבוד במועדון תעסוקתי, ואף התגורר במשך תקופה מסוימת התגורר בדיור מוגן עם שותפים.
בימים אלו הוא עובד כמחלק עיתונים ב"ישראל היום" ומחלק את זמנו בין העבודה לבין הכתיבה, שלה הוא מקדיש מדי יום מספר שעות. הוא מגיע באופן קבוע לאירועי ספרות ושירה רבים המתקיימים בתל אביב בבית הסופר תל אביב, בבית היוצר בנמל תל אביב ועוד. כך למעשה הצליח ליצור קשרי חברות וקרבה רבים עם סופרים וסופרות, משוררים ומשוררות.
עופר לא ישכח כיצד כבר בילדותו למד שיעורים פרטיים בכתיבה אצל מורה שלימדה אותו בבית הספר אחווה. "הייתי מקליט את עצמי על קלטות, מספר לה סיפורים שהייתי כותב אותם במחברות ומקריא אותם לה. כך למשל הייתי כותב סיפורי מדע בדיוני בשם 'כוכב נולד' על ילד עם כוחות על טבעיים, שלאחר שנחת בכדור הארץ הוא מציל את האנושות. בילדותי נהגתי להפעיל תיאטרון בובות ועסקתי בכתיבה לתיאטרון הבובות. אימי הלן נתנה לי תמיכה נפשית ורוחנית. היא הגיעה מארצות הברית, קראה הרבה מאוד ספרים והייתה ועודנה השראה גדולה עבורי. היא עזרה לי להתגבר על התקופות הקשות באמצעות כתיבה יצירתית".
לפני שהצטרף לסדנת הכתיבה בבית דורון ברמת גן הוא הכיר בעיקר סופרים כמו גלילה רון פדר, דבורה עומר, דוד גרוסמן, א.ב. יהושוע ואחרים. כאמור הוא למד בסדנת הכתיבה של המשוררת, הסופרת והעורכת ציפי שחרור ולאחריה המשיך בסדנה נוספת, ואז המשיך וממשיך עד היום ללמוד כתיבה אצל ציפי שחרור, שלקחה אותו תחת חסותה המקצועית.
ספריו הקודמים של עופר ירמינובסקי הם: "אושר חמקמק מדי" (2016, שירה, הוצאת גוונים) – מגוון שירים ייחודיים המופיעים תחת חמישה שערים כשכל שער מציג פן אחר בכתיבתו ובנפשו; "נסיעה אחרונה" (2017 , קובץ סיפורים, הוצאת מטר – שולחן כתיבה) המכיל 30 סיפורים קצרים העוסקים ברובם באנטי גיבור ובהלך רוחו, בתעתותי הנפש והזמן ובהתמודדות עם מצבים מפתיעים, רגשיים ונפשיים. הסיפורים נפרדים זה מזה לכאורה, אך עם זאת מתחברים ונשזרים בעלילתם ובמסע החיפושים של כל אחד מהם אחר האושר והאהבה; "ארץ השמש" (2019, פרוזה, הוצאת צמרת) על קיונו, יצור מכוכב אחר, הנוחת באחד מרחובות העיר ויוצר מהומה רבה. לא הרחק משם, בדירה קטנה, מסתתר אודי, בחור צעיר המסתיר סוד אפל בחייו. היחסים המורכבים בין הדמויות בספר יוצרים פסיפס אנושי מרתק החושף את המרקם החברתי בארץ ואף מגיע אל מתחת לפני השטח; ו"ילד קורא לי בחלום" (2020, שירה, הוצאת ספרא), שבו הוא כותב שירה אישית-לירית ושירה חברתית נוקבת כשאין מחסום בין הז'אנרים והוא מניח לשירה לשרת את דעותיו ומחשבותיו.
עופר, החבר באקו"ם, מודה כי בעבר לא חשב שהוא משורר וסופר "ובכלל לא ידעתי שאני יודע לכתוב שירה. ציפי שחרור הציעה לי לכתוב את ספר השירה 'אושר חמקמק מדי', שעבורו קיבלתי תגובות טובות והשקתי אותו בבית הסופר תל אביב. אמא שלי אלן הייתה מרוגשת מאוד באירוע ההשקה של הספר. בהמשך יצאו לאור 'נסיעה אחרונה' הכולל 30 סיפורים קצרים והרומן 'ארץ השמש' שאותו כתבתי על בלוק דפים ובהמשך הקלדתי את כולו למחשב, הוספתי דברים והוא קיבל נפח משמעותי. זה ספר בדיוני עם נגיעות ריאליסטיות, והחייזר הוא אלגוריה למצב שבו אנו נמצאים בכדור הארץ. בספר החוצן עובר חוויות בעולם זר עבורו, כדור הארץ, שמקביל לעולמו שהושמד על ידי תעשיינים שזיהמו את הכוכב והשמידו אותו. 'ילד קורא לי בחלום' הוא ספר שירים שני, שעליו עבדתי במקביל לספרים האחרים, ויש בו רבדים עמוקים יותר, ועבורו קיבלתי תגובות מצוינות".
עופר, מהן הציפיות שלך מספרך החדש "כרוניקה של מחלת נפש"?
"בחזון שלי הספר הזה הוא רב מכר. המטרה שלי בכתיבתו היא שילמדו ויחקרו אותו ושהוא יצליח לשנות תפיסות עולם. קודם כל הוא נועד לעזור למתמודדי נפש, כי הגיבור הראשי בספר, אחרי שהוא יוצא מהגיהנום, מסתכל על כל מה שהוא עושה: יש לו אהבה והוא מוצא בת זוג, יש לו חברים וחברות והוא נמצא במקום שונה לחלוטין מזה שהיה בעבר. הספר מיועד לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים, כי נפש האדם מורכבת מאוד ולא רק צריך לתת תרופות פסיכיאטריות אלא להתמקד יותר בנפשו של האדם כדי ללמוד יותר עליו ועל מה שהוא עובר".
המשוררת והסופרת ציפי שחרור, שערכה ספרותית את ספרו החדש של עפר ירמינובסקי ואת ארבעת ספריו הקודמים, מלווה אותו במשך שנים בתהליך הכתיבה. לדבריה, ספרו החדש הוא רומן לכל דבר ואף משמש מסמך חברתי ונפשי חשוב מאוד. שחרור: "ספר זה נכתב למעשה כספרו הראשון של עופר, ודרכו הוא עוסק בנפש האדם על כל תהפוכותיה ורבדיה השונים. כשהוא חזר לכתוב אותו לאחר שנים הספר נכתב מחדש באמצעות דיאלוג פנימי מיוחד בין המחלה לבין גיבור הספר, וכתוצאה מכך נוצרו בספר רבדי דיבור בעלי משלב לשוני שונים".