אלכס אנסקי, ברוך ברלינר ונחום סלוצקר, צילום: יורי פריאטזבלוק

"ההתנהגות האנושית מוכיחה עד כמה התורה אוניברסלית ואקטואלית – מבריאת העולם ועד היום"

בקרוב ייצא לאקרנים הסרט התיעודי "הכתובת על הקיר" העוסק בטבח בבאבי יאר בשנת 1941 ואותו מלווה המוזיקה של ד"ר ברלינר, המוזיקאי והמלחין שיצירותיו נוגנו בקונצרטים ב-20 ארצות בעולם 

"הנושא המרכזי בפואמה הסימפונית 'בריאת העולם' של הֲיידֵן הוא הבחירה החופשית בין טוב לרע. ההיסטוריה האנושית מלאת הרצח והמלחמות, שנאה ואלימות מוכיחה עד כמה קשה לאדם להתגבר על יצר הרע. בארבעה פרקים ביצירה: הגירוש מגן עדן, קין והבל, נח והמבול אני עוסק בדילמה אנושית זו שזרקור התורה מופנה אליה. ההתנהגות האנושית מוכיחה עד כמה התורה אוניברסלית ואקטואלית – מבריאת העולם ועד היום".

כך אומר המלחין והמוזיקאי ד"ר ברוך ברלינר, שיצירותיו נוגנו עד כה ב-20 ארצות ברחבי העולם והתקבלו בתשואות בישראל, בארצות הברית, במדינות באירופה ובמדינות באסיה. הוא משתתף בקונצרטים המתקיימים ברחבי העולם ובכל פעם מתרגש מחדש מיחסי הגומלין הנוצרים עם המנצח, הקריין, הנגנים, קהל המאזינים, חברי הקהילות היהודיות ואנשי הרוח המקומיים. ד"ר ברלינר: "בכל נסיעה עומדים לצידי חברי היקר המפיק והמוזיקאי נחום סלוצקר ואשתי היקרה רוחמה. בכל מקום שאליו אנו מגיעים אנו חשים כשליחי המדינה ומשתדלים לייצג את ישראל באהבה ובכבוד. אני מוזיקאי ומלחין חובב, שאינו כותב מוזיקה מודרנית ואינו משתמש בטכניקות מרהיבות כדי לעשות רושם. היצירות שלי באות מהלב ומהנפש, ולשמחתי גם נוגעות ללב ומאפשרות לי לשלב את התורה והמוזיקה,  שתי אהבותיי הגדולות".

ד"ר ברלינר נולד בתל-אביב בשנת 1942, שש שנים לפני קום המדינה. אמו שרלוטה עלתה ארצה מוינה בתחילת שנות ה-30 ואביו שבתאי הגיע ארצה בשנת 1926 מברלין, במטרה לקנות אדמה בכפר סבא כדי לאפשר עבודה עברית לחלוצים. בתל אביב אביו מצא כלה, והוריו נישאו בירושלים בשנת 1935. שפת האם של ברוך הייתה גרמנית, ובזכות העובדה שאימו הייתה פסנתרנית, זמרת ורקדנית הוא גדל לאור התרבות הווינאית לצלילי שטראוס, קלמן ולהר, ולמד כינור אצל המוזיקאי הנודע עדן פרטוש.

על חייו המרתקים של ד"ר ברלינר ניתן לכתוב ספר שלם: ילדות בתל אביב הקטנה, בגרות בברלין שאחרי מלחמת העולם השנייה ולימודים אקדמאיים באוניברסיטת ציריך שבשוויץ, שם סיים תואר שני בפיזיקה עיונית ותואר שלישי במתמטיקה. לאחר סיום לימודיו ברוך חי ועבד בציריך בחברת ביטוח המשנה "סויס רי" הנחשבת לגדולה בעולם, ופירסם שני ספרים באקטואריה ופיננסים. כאקטואר הוא השתתף בקונגרסים רבים, נהנה להרצות בכ-20 אוניברסיטאות ולייסד בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב את פרס ברלינר לעבודות המחקר המצטיינות בתחום הביטוח.
בשנת 1990 הוא חזר ארצה עם משפחתו והשתלב כחוקר בכיר במחלקה לניהול באוניברסיטת תל אביב. מלבד ההשקעה בפרס ברלינר, פעל ד"ר ברלינר והצליח, בזכות קשריו הבינלאומיים, לארגן בארץ קונגרסים בינלאומיים לאקטואריה והמשיך לחקור והשלים פרסום של כ-70 מאמרים באקטואריה. לצד היצירה המקצועית הוא פרסם עד כה 16 ספרי שירה בגרמנית ובעברית.

ד"ר ברלינר: "הפילוסוף הגרמני פרידריך ניטשה הגה את הרעיון 'מה שלא הורג אותי מחשל אותי'. בתודעה זו אנו דוגלים ודואגים לכך שפעילותנו המוזיקלית לא תעצור לרגע. בשנתיים הקשות של הקורונה, 2020 ו-2021, השתתפנו בקונצרטים בארצות שונות ברחבי העולם: רוסיה, אוקראינה, מולדובה וטורקיה. כמו כן, התקיימו שני פסטיבלים בני שלושה קונצרטים כל אחד בשם: 'לילות התורה' – בקזחסטן בעיר אלמטי, באוזבקיסטן ובקירגיסטן. למרות מגבלות הקורונה ואי-הנוחות, התקבלו היצירות בהתלהבות ובמחיאות כפיים סוערות. גם כיום, כשהתותחים רועמים, אנו ממשיכים בשיתוף פעולה וביצירה עם שותפינו הנפלאים ברוסיה וגם באוקראינה, שם נערכו בחג סוכות שני קונצרטים – בקייב ובלבוב".

ברוך ורוחמה ברלינר, צילום: מאוסף משפחת ברלינר

לאחרונה הושלמה הפקת הסרט "הכתובת על הקיר" העוסק בטבח בבאבי יאר בשנת 1941 בכיכובו של אלכס אנסקי ובהפקתם של נחום סלוצקר והבמאי האוקראיני סרגיי קרוצנקו. ד"ר ברלינר: "יש לי הזכות לכך שהמוזיקה שלי מלווה את הסרט הזה. בקרוב נשחרר את  הגרסה שלנו ל"אל מלא רחמים", שיר הנושא של הסרט שאני שותף לעיבודו וגם לביצועו. בסרט עצמו ניתן יהיה לצפות בקרוב".

עבור ד"ר ברלינר מוזיקה ואמונה הן דרך ותוכן חיים. "אני משתדל להציב את רף ההישגים שלי גבוה מאוד, וכשאני מגיע אליו אני מעלה אותו הלאה. אשתי האהובה ויקרה רוחמה תמיד לצידי והיא מקור ההשראה, העידוד והאנרגיה שלי. חברי היקר, המוזיקאי והמפיק נחום סלוצקר, אשתי ואני מהווים צוות מצומצם ואיכותי. לכל אחד בצוות תפקידים משלו, אנו יודעים לפרגן זה לזה ומרגישים בנסיעותינו כנציגים של מדינת ישראל. העובדה שהתורה תורגמה ל-700 שפות מאפשרת למצוא בכל מדינה, שבה מבוצעות היצירות, קריין שקורא את הטקסט המקראי בשפת המקום. הנושאים המקראיים מקורם בחוכמת חיים, ולכן הם אוניברסליים ואקטואליים הן ברצף הזמן עד ימינו והן במגוון תרבויות על פני הגלובוס. שילוב הטקסט, המוזיקה והווידאו ארט יוצר מארג מיוחד ומגוון, שנוגע לליבם של רבים ומרגש את אוהבי המוזיקה סביב העולם".

לדבריו, המוזיקאי הדגול פְרַנְץ לִיסְט ניבא כבר במאה ה-19 שעתידה של המוזיקה הקלאסית הוא במוזיקה התוכניתית. "שפת הצלילים היא השפה המקובלת והמובנת ביותר בעולם. כאשר אנו מדברים על מוזיקה תוכניתית אנו נזכרים בגדולי המוזיקאים וביצירותיהם כמו למשל: 'עונות השנה' של וִיוַלְדִי ושל צַ'יְיקוֹבְסְקִי, 'בריאת העולם' של הֲיידֵן, 'וִילְהֵלְם טֶל' של רִיכַרְד שְׁטְרָאוּס, 'חלום ליל קיץ' של מֶנְדֶּלְסוֹן, 'פטר והזאב' של פְּרוֹקוֹפְיֶיב, 'תמונות בתערוכה' של מוֹסוֹרְגסְקִי ועוד. ההגדרה המילולית של היצירה עוזרת לקהל המאזינים להבין את התוכן כפי שהמלחין רואה אותו. אחרי ההופעה מרגש עבורי לשוחח עם הקהל ולשמוע כיצד התוכן השפיע עליהם ועל תחושותיהם, כיצד הם הבינו אותו ולאילו מסקנות הם הגיעו".

ניתן לצפות בקונצרטים של ד"ר ברלינר ושותפיו מרחבי העולם:
בערוץ היוטיוב
:
https://www.youtube.com/channel/UC-L2PMj2w4_ojmsolIX6eIg

באתר berlinersgenesis.com וברשתות החברתיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »
צרכנות

הפלה פרטית – מה חשוב לדעת

להפסקת הריון המתבצעת באופן פרטי יש לא מעט יתרונות שיכולים לאפשר לך הליך מקצועי, דיסקרטי ונכון לך. לכל מרפאה או גוף רפואי יש את הדרך

קרא עוד »