עושה גלים בין הדפים

והשבוע נסקור במדור שלושה ספרי ילדים חדשים: האחד מעביר מסרים מרגיעים על הקורונה. השני מלמד על הדילמות לגבי מהות החברים וקבלת האחר, והשלישי מראה מדוע חשוב לתת, לשתף ולחלוק עם האחר – אך גם לא לשכוח את עצמנו.

העולם, האדם וקורונה גם (הוצאת "בראון") / מאת אורית בראון אגמי

"פעם העולם היה שמח.
היו בו צמחים רבים,
דבורים,
פרפרים וציפורים,
ימים ואגמים
עם מים צלולים,
יערות
וחיות בר נהדרות.
האדם היה חלק מהטבע."

ספר ילדים חדש על איכות סביבה, קיימות אקולוגיה, תוך שילוב עם משבר הקורונה, המיועד לילדים בגילאי 7-4. הספר במהדורה האנגלית הוא רב מכר באמזון בקטגורית ספרי ילדים על איכות סביבה, ואף תורגם ליפנית. הסופרת כתבה את הספר בזמן משבר גלובלי, שנגרם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. ילדים רבים שאלו שאלות על התופעה ועל השפעותיה, וחלקם חוו חרדה. הספר מציע הסבר אפשרי למשבר וקורא לנו לדאוג לאיכות הסביבה ולחדול מלזהם את העולם.

במרכז עלילת הספר נמצא האדם, שפעם היה חלק מהטבע ובמשך השנים זיהם את הסביבה וגם כרת יערות כדי לגדל חיות משק, מה שגזל שטח מחיות הבר. האיורים המרהיבים מעבירים היטב את המסר העיקר של הספר, הקשור לחשיבות ההגנה על הסביבה ועל כדור הארץ. כדור הארץ הזהיר את האדם עם שיטפונות ושריפות, אבל האדם לא הבין. ואז כדור הארץ הביא את הקורונה. הקורונה גרמה לאדם להשתעל וירדו לו דמעות מהעיניים. האדם הסתגר בבית ולא הלך לעבודה, כי הוא פחד מהקורונה. בסופו של דבר, האדם הבין. הוא התנצל בפני כדור הארץ ומאז הוא שומר על איכות הסביבה. הסוף האופטימי בא להרגיע את הילדים ומסמן שמשבר הקורונה ייגמר ולאחריו, החיים של כולנו יהיו טובים יותר.

מחברת הספר, אורית בראון אגמי, אם לשלושה, בוגרת פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, לשעבר עיתונאית ודוברת מרכז פרס לשלום. בין שלל פעילויותיה, לימדה אנגלית באי קטן בפיליפינים ובכפר נידח בהודו, וכיום היא עוסקת בהוראת אנגלית, תקשורת ואקטואליה לילדים מהפריפריה החברתית בישראל. ההיכרות עם הילדים, עם החלומות שלהם ועם חששותיהם, הובילה אותה לכתוב סיפור זה במיוחד עבורם.

 

 

מוני הארנב וחבורת המונים (צמרת הוצאה לאור) / מאת נינה דר, איורים: מאיה קלטי

"כָּכָה זֶה חֲבֵרִים, תִּרְאוּ אֵיזֶה מַדְהִים,
כֻּלָּנוּ שׁוֹנִים וְכֻלָּנוּ דּוֹמִים
.
זֶה הַכֹּחַ שֶׁלָּנוּ שֶׁאוֹתָנוּ בּוֹנֶה
,
סַבְלָנוּת לְאַחֵר, קַבָּלַת הַשּׁוֹנֶה
.
מְצִיאָה שֶׁל עִנְיָן מְשֻׁתָּף וְדִמְיוֹן
,
וְכָבוֹד הֲדָדִי, זֶה כָּל הָרַעְיוֹן."

מוּנִי הארנב מגיע לגן חדש ורוצה להקים חבורה. מדובר בתהליך לא פּשוט, מעט מלחיץ, שכרוך בדילמות לגבי מהות החברות וקבלת האחר. בסופו מגיעים מוּנִי הארנב וחבריו למסקנה שכולנו שונים וכולנו דומים, ומבינים יחד את הערך של חברות אמיתית, נטולת שיפוט ומלאת אהבה וכבוד הדדי. הספר מיועד לילדים ולילדות וגם עבור ההורים, ומאפשר להיות איתם ברגעים המורכבים בחיי היומיום ולסלול להם את דרכם בצורה תומכת ומעצימה.

הספר עוסק בחברות, בחמלה ובקבלת האחר, מיועד לילדים בגילים 8-2, והוא הראשון בסדרת חבורת המונים. עלילת הספר מלווה באיורים יפים של מאיה קלטי. במהלך קריאת הספר נחשפים הילדים וגם ההורים לרגעי יום-יום מחיי הילדים. כך, בעצם, נוצרת הזדמנות לפתח איתם שיחה שתאפשר לנו הצצה לחייהם ולעולמם הפנימי.

מחברת הספר, נינה דר, אמא לשני ילדים צעירים, רופאה במקצועה ובעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה, מעידה כי ההתבוננות על החוויות היומיומיות של ילדיה לימדה אותה רבות על אישיותם ועל עולמם הפנימי. "דרך השאלות שלהם אליי, השיתוף של המחשבות שעוברות בראשם שנייה לפני שהם נרדמים והסיפורים האינסופיים שהם חייבים לספר לי בדיוק כשאני בשיחת עבודה או בדרך לשירותים. ילדיי לימדו אותי מי הם, מי אני ואיך אני יכולה להיות אמא טובה יותר ובן אדם טוב יותר. כשהבנתי את זה, בער בי הצורך לשתף את מה שלמדתי וכך נולד הסיפור הראשון".

 

 

פתאום הבנתי גם וגם, גם להורים וגם לילדים / מאת רחי ורטהיימר, איורים: קרן סיג

קוֹרְאִים לִי יָעֵלִי.
לְאִמָּא וְלִי יֵשׁ מִנְהָג כֵּיפִי

בְּכָל יוֹם רְבִיעִי, כְּשֶׁאִמָּא בָּאָה לָקַחַת אוֹתִי מֵהַגַּן
,
אֲנַחְנוּ הוֹלְכוֹת לַקְּיוֹסְק שֶׁל יוֹסִי
.
אֲנִי בּוֹחֶרֶת לִי שָׁם רַק דָּבָר אֶחָד
,
כִּי כָּכָה מַרְשִׁים לִי:
"דָּבָר אֶחָד
,
ורַק בְּיוֹם רְבִיעִי".

הספר עוסק באינטליגנציה רגשית וחברתית והמסר העיקרי שלו הוא, שחשוב לתת, לשתף ולחלוק עם האחר, אך אל לנו לשכוח את עצמנו, כדי שיהיו לנו הכוח, האנרגיה, היכולת והרצון לתת גם לאחר. האיורים העדינים של קרן סייג מצליחים להעביר היטב את החשיבות של החלוקה עם האחר והשיתוף עימו, כי אחרת די משעמם בחיים. זו תובנה שבהחלט מתאימה לימים בהם בידוד חברתי הפך למציאות כאובה, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה.

עלילת הספר מצליחה להעביר היטב את התובנה – לילדים וגם למבוגרים – שמאוד חשוב לתת, לשתף ולחלוק עם האחר, אך אסור לנו לשכוח את עצמנו על מנת שיהיו לנו כוח, אנרגיה ויכולת ורצון לתת גם לאחר. מחברת הספר כותבת בתחילתו כי באחת הטיסות הבינה עד כמה באמת חשוב, בעיקר במצב הישרדותי, לדאוג לעצמנו או לתת לעצמנו כדי שנוכל לתת גם לאחר. כשהעמיקה יותר לחשוב על כך, התברר לה שתובנה זו נכונה בכל מצב ולאו דווקא במצב הישרדותי: הנתינה חשובה מאוד, אך חשוב להבין שאם לא ניתן לעצמנו, לא נוכל לתת לאחֵר לאורך זמן.

מחברת הספר, רָחִי ורטהיימר, בעלת תואר שני בהתנהגות ארגונית מבית הספר לניהול של אוניברסיטת תל אביב, חיברה את רב-המכר: "לרא(ע)ות את הכבשים – פריצת דרך במערכות יחסים", וחיברה יחד עם בילהה לוי את ספר הילדים "מעשה באפרוח, ארנב וכבשה". היא כיהנה כסמנכ"לית משאבי אנוש בחברות עסקיות, וכיום היא בעלת חברה לייעוץ ארגוני, הנחיה ואימון.

יהורם גלילי הוא סופר, משורר ועוסק בעריכה ספרותית של טקסטים במגוון הז'אנרים
הספרותיים, הבעלים של משרד יחסי הציבור "גלילי תקשורת שעושה גלים" המומחה
בניהול קמפיינים עבור סופרים/ות, אמנים/יות ויוצרים/ות בכל התחומים,
<https://galilicom.co.il/https://galilicom.co.il/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »
המבקרת המוזיקלית

מוסיקה יהודית – "כשקלאסי פוגש כליזמר"

מוסיקה יהודית – "כשקלאסי פוגש כליזמר" – סדרה מוזיקלית בהפקת "העולם המרהיב של המוסיקה היהודית" תתקיים ביום שלישי 3.12 באודיטוריום מרכז מורשת מנחם בגין בירושלים מוסיקה

קרא עוד »