לפסיכולוגית נטע ענבר סבן, שבימים אלו מופץ ספרה "פסיפס אנושי" בחנויות הספרים בישראל, יש תובנות חשובות עבור המנהיגים הפוליטיים בישראל: "רק קול המנהיגות השלטת יכול להרגיע את הקרע שנוצר בעם על מנת שנשמור בכבוד על הגוונים הנותנים לנו כעם את עוצמתנו"
"מעולם לא היה גל חזק כל כך ומפצל כל כך. חצי מהעם עומד מצד אחד של המתרס וחציו האחר מהצד השני. על המנהיגים להיות אחראים ולא להחמיר את הפיצול. עליהם לעשות מעשים של קבלת הדעה השונה דווקא בשל העובדה שהם בשלטון והכוח השלטוני בידם. על המנהיגים הפוליטיים להבין כי גם אם עת שינוי היא – עדיין יש לשמור על כבודו וחרותו של חצי מהעם. זהו החצי המפרנס את עם ישראל, הולך למלחמות ושומר על העם מבפנים ומבחוץ. רק קול המנהיגות השלטת יכול להרגיע את הקרע שנוצר בעם על מנת שנשמור בכבוד על הגוונים הנותנים לנו כעם את עוצמתנו. כך לא נגיע לפיצול ולמדינת ישראל ויהודה, מצב שהסתיים בהחלשת שתיהן, בהשמדתן וביציאה לגלות נוראית שנמשכה 2,000 שנה".
כך אומרת הפסיכולוגית והסופרת נטע ענבר סבן, שספרה "פסיפס אנושי – מבט פסיכולוגי על הגוונים המרכיבים את עם ישראל" (צמרת הוצאה לאור) הופך לאקטואלי יותר מתמיד בימים אלו, בעיקר בשל עיסוקו בלהקות אנושיות והמאפיינים שלהן, ולהקת עם ישראל בעיקר. "הוקעת חלק מחברי הלהקה, חצי מהעם לפחות בסיסמאות מבזות, בזלזול ובאמירה שאפשר לוותר על חצי מהעם קשה ביותר, בעיקר כשהיא באה מהשלטון שאמור לאחד את העם ולהיות שליט של כל תושבי המדינה והעם. כעם עברנו במשך השנים גלים של חוסר הסכמה", היא אומרת.
נטע ענבר-סבן היא פסיכולוגית קלינית מומחית בעלת תואר מ.א. מהאוניברסיטה העברית. מטפלת בילדים ובמבוגרים למעלה מ-35 שנים, שעבדה בבית החולים "גהה", הדריכה במחלקת הרווחה בעיריית מודיעין וטיפלה בהתנדבות בנפגעי טראומה באזור הדרום. שיטות הטיפול שלה נסמכות על תיאוריות פסיכואנליטיות ובראשן התיאוריות של פרויד ושל יונג, על תיאוריות משפחתיות וחברתיות, כמו גם על טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות.
לדבריה, דווקא בעת זו של מאבק דעות בתוך עם ישראל חשוב לזכור כי הגוונים בעם ישראל, הדעות השונות, הסובלנות והסבלנות בינינו הן אלה הנותנות לנו את עוצמתנו ומאפשרות לעם המיוחד שלנו להתקיים אלפי שנים. "במהלך ההיסטוריה ניסו צוררים רבים להשמיד את עם ישראל אך הדבר לא צלח בידם. מה ששמר עלינו הייתה יכולתנו לחיות בתוך פסיפס אנושי, בתוך גוונים של דעות, לכבד את האחרים שהם אחינו. בימים אלו מתלהטות הרוחות. דברים חשובים מאין כמוהם עומדים על הפרק: האם נמשיך להיות מדינה דמוקרטית או שחס וחלילה נחבור אל דיקטטורות בהתהוות. העומדים משני צדי המתרס בטוחים כל אחד בדרכו ואמונה בצדקת הדרך מנחה אותם – כל אחד בצדקת דרכו, אלא שהשיח מתלהם. הכנסת כל המפגינים תחת הכותרת של 'אנרכיסטים ובוגדים' מביאה לקרע חריף בעם".
בכריכה האחורית של ספר זה היא כותבת בין היתר: "כולנו שייכים במהלך חיינו ללהקות אנושיות שונות. כתינוקות אנו זקוקים לאחרים כדי לשרוד ולהרגיש אהובים. יותר מאוחר אנו זקוקים לאנשים סביבנו כדי להתפתח, לחוש נאהבים ומשמעותיים ולהמשיך לחיות את חיינו. הספר עוסק בחיבורים בין אנשים ובהתקבצות שלהם ללהקות, להקות מסוגים רבים, בגדלים ובהרכבים שונים. להקות לזמן מסוים ולהקות למשך תקופת החיים כולה. עולם הלהקות האנושיות מורכב, מעניין ומקסים בעיניי. להקה אנושית מורכבת מפסיפס צורות וצבעים של כל אחת ואחד מחברי הלהקה, שהרי כל אחד מאיתנו מיוחד – עולם שלם בפני עצמו".
לדבריה, "להקות אנושיות מורכבות מאנשים, לכן בספרי הוקדש מקום לפן פסיכולוגי תוך-אישי ומובאות תיאוריות של פרויד, יונג, נוימן ואחרים כדי להסביר מדוע בני אדם רוצים להיות חברים בלהקות שונות ורבות, אילו צרכים בסיסיים שלהם מקבלים מענה ועל אילו הם מוותרים ומדוע. מבדיקת מושג הלהקה וכללי התנהלותה באופן נרחב יש מעבר לדיון בלהקה מיוחדת: זו של העם היהודי וגם זו של עם ישראל – כיצד שתיהן עוצבו במשך ההיסטוריה ומהם יחסי הגומלין ביניהן? עוצמתו של עם ישראל עולה מתוך המקום והלגיטימציה שהוא נותן לשונות שמביאים האנשים השייכים אליו עוד מימי אברהם ומשה, דרך אלפי שנים של התחבטות כיצד לבנות את כללי הלהקה המיוחדת הזו וחוקיה ועד לימינו אנו. להקת עם ישראל היא התקבצות מופלאה של היחידים בעם היהודי למען מטרה משותפת שהיא עוצמתית ומשמעותית עבור חברי הלהקה – לבנות מחדש את מדינת ישראל; להגדיר ולקיים להקה שמטרותיה וכלליה הם מתן כבוד ואהבה לפסיפס הדעות והגוונים בה, כיוון שחבריה יודעים כי בכך עוצמתה והישרדותה".
בימים אלו יצא לאור "מחול התודעה והנפש – מבט פסיכולוגי על תהליכי התפתחות אישית וחברתית" (גלילי הוצאה לאור), ספרה השני של נטע ענבר סבן המיועד לכל מי שמעוניין להוציא את המיטב מעצמו ,לעבור שלב נוסף של התפתחות בחיים, להקשיב לתוכנה הייחודי של נפשנו ולממשה. מקריאת ספרה החדש של נטע ניתן ללמוד כיצד ניתן לעשות את זה, איך עובד מוחנו, מדוע אנו נתקעים בתבניות חשיבה המשפיעות על חיינו ומהי הדרך לשנותן: בתוכנו, בזוגיות, בהורות, בקריירה וגם בתהליכים לאומיים, חברתיים ופוליטיים. בספר ניתן דגש למקום היסוד הנשי והתפתחותו כמו גם לתהליכי קבלת החלטות בקרב. לכל אורכו מחולל הספר את מחול ההתפתחות, נע בתנועה ספירלית קדימה ואחורה, החוצה ופנימה ומציג שינויים בזמן, ברעיונות ובהיסטוריה של אנשים ושל חברות אנושיות. הוא מביא תיאוריות פסיכולוגיות, פיזיקליות, חברתיות וכלכליות וגם כאלה הנוגעות לתקשורת המונים ולהתפתחות שעברנו כעם. הספר משמש מודל למציאת הדרכים לממש את עצמנו ולפתור מצוקות חיים שאנו נתקלים בהן, ומוצגים בו סיפורים מרתקים הממחישים את תהליכי ההתפתחות, הקשיים שאנו עוברים וההתגברות עליהם.
בספרה "מחול התודעה והנפש" היא שמה דגש על המקום של היסוד הנשי בחיינו ושל האישה המשתנה. "על פי יונג, יסוד גברי פירושו להתנהל על פי הרציונל, המודעות, ישירות להשגת המטרה. היסוד הנשי כולל התנהלות על פי האינטגרציה, האינטואיציה, המעגליות והלא מודע. נושא חשוב נוסף הוא תהליך ההתפתחות כתוצאה מתהליכי חשיבה, מחול ההתפתחות והקיבעון. "תבניות חשיבה מתגבשות בנו מרגע הלידה, ובמהלך החיים מכתיבות את מה שנשמע ונראה, את דעותינו וערכינו, את יחסינו לאחרים ואת כל מה שנרגיש, נחשוב ונעשה. תבניות חשיבה יכולות להשתנות ומשפיעות עלינו, כפי שאנו משפיעים עליהן בתהליך גומלין של התפתחות", אומרת נטע. "כשאנו מקובעים בתבניות חשיבה עלולים להתרחש כשלים בתפיסת מקום הנשים והילדים בחברה, בדעותינו על אחרים, במלחמות וביכולת המיוחדת של גברים ונשים בישראל לפרק תבניות חשיבה ולהיות יצירתיים וחדשניים".
היא מודה כי מטרתה העיקרית היא שכול מי שיקרא את "מחול התודעה והנפש" או פרקים ממנו ישנה את חייו או את התנהלותו האישית או המקצועית. "בכל תהליך הכתיבה 'דיברתי' אל אנשים, דנתי באוזניהם על הקשיים ועל יכולותינו כבני אדם, על מה עוזר לנו להתפתח, על חלומותינו כאינדיבידואלים וכעם. סיפרתי להם את מחשבותיי על כך שניתן לעשות שינוי ושחייבים לעשותו כשסובלים ושסבל הוא מנגנון הפריצה לעבר שינוי תבניות חשיבה. אם רק יצליח הספר להביא למחשבה על הרוטינה, לתזוזה בתבניות החשיבה, להתחברות עם הנפש והעולם היצירתי הלא מודע השוכן בכם ולהעניק תקווה שניתן לשנות – הרי שהספר השיג את מטרתו".
נושא נוסף, שעליו היא שמה דגש בספרה החדש, הוא המקום של היסוד הנשי בחיינו ושל האישה המשתנה. על פי יונג, יסוד גברי פירושו להתנהל על פי הרציונל, המודעות, ישירות להשגת המטרה. היסוד הנשי כולל התנהלות על פי האינטגרציה, האינטואיציה, המעגליות והלא מודע. נושא חשוב נוסף הוא תהליך ההתפתחות כתוצאה מתהליכי חשיבה, מחול ההתפתחות והקיבעון. "תבניות חשיבה מתגבשות בנו מרגע הלידה, ובמהלך החיים מכתיבות את מה שנשמע ונראה, את דעותינו וערכינו, את יחסינו לאחרים ואת כל מה שנרגיש, נחשוב ונעשה. תבניות חשיבה יכולות להשתנות ומשפיעות עלינו, כפי שאנו משפיעים עליהן בתהליך גומלין של התפתחות", אומרת נטע. "כשאנו מקובעים בתבניות חשיבה עלולים להתרחש כשלים בתפיסת מקום הנשים והילדים בחברה, בדעותינו על אחרים, במלחמות וביכולת המיוחדת של גברים ונשים בישראל לפרק תבניות חשיבה ולהיות יצירתיים וחדשניים".
הספר "פסיפס אנושי" (הוצאת צמרת) מאת נטע ענבר סבן נמכר בחנויות הספרים ברחבי ישראל ובחנויות המקוונות:
https://www.e-vrit.co.il/Product/15818/%d7%a4%d7%a1%d7%99%d7%a4%d7%a1_%d7%90%d7%a0%d7%95%d7%a9%d7%99
הספר "מחול התודעה והנפש" (גלילי הוצאה לאור) מאת נטע ענבר סבן נמכר בחנויות הספרים ברחבי ישראל ובחנויות המקוונות:
https://epublish.co.il/portfolio/%d7%9e%d7%97%d7%95%d7%9c-%d7%94%d7%aa%d7%95%d7%93%d7%a2%d7%94-%d7%95%d7%94%d7%a0%d7%a4%d7%a9-%d7%9e%d7%91%d7%98-%d7%a4%d7%a1%d7%99%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%92%d7%99-%d7%a2%d7%9c-%d7%aa%d7%94%d7%9c/