בעוד שבוע ייפרדו 250 אלף איש מדמי האבטלה. עבור חלקם זו תהיה זריקת מרץ למצוא עבודה, עבור חלקם זו עלולה להיות מכת מוות. יואב הראבן מאיגוד המובטלים שוחח עם נטלי פורטי בתכנית "הקול טוב" (רדיו סול, כל רביעי בשתיים) על משמעות ההחלטה.
הראבן, בן 26 מירושלים. עבד לפני הקורונה כפקיד קבלה בבית מלון בירושלים, כשהגיעה הקורונה הוציאו את כל העובדים לחל"ת, ומאז הוא ורבים מחבריו מחוסרי עבודה.
איגוד המובטלים הוא התארגנות של מובטלים ואנשים בחל"ת שנפגעו כלכלית בזמן משבר הקורונה. "אנחנו מתארגנים ביחד כדי לעזור לחברי האיגוד לדעת ולהגן על הזכויות שלהם, ולהיאבק ביחד למען פתרונות מהממשלה למשבר האבטלה", מסביר הראבן.
צפו בראיון המלא בתכנית:
כמה קשה למצוא עבודה בירושלים ובכלל בפריפריה?
"בירושלים המצב יותר טוב מאשר בפריפריות אבל רחוק ממושלם. ענפים שלמים כמו ענף התיירות, שהעסיקו בירושלים המון עובדים לפני הקורונה כמוקד תיירות, לא חזרו או חזרו בצורה חלקית. בפריפריות המצב מבחינת נגישות למרכזי תעסוקה היה מאוד קשה עוד לפני הקורונה, והשנה האחרונה רק החמירה את המצב. יש גם מחסור מאוד גדול בתקציב להכשרות מקצועיות, בכלל ובמיוחד בפריפריות".
מה דעתך על ההחלטה להפסיק דמי אבטלה לצעירים?
"החלטה לבטל באופן גורף את דמי האבטלה לכל המובטלים והאנשים בחל"ת מתחת לגיל 45 היא צעד אלים, שבהכרח ידרדר עשרות אם לא מאות אלפי משפחות לעוני וחובות. הדרך ליציאה מהמשבר היא לא להאשים את המובטלים במצב שלהם, אלא לבנות תוכנית ממשלתית מקיפה שתייצר מקצועות עבודה חדשים ותתקצב הכשרות מקצועיות כדי לאפשר לכולם להשתלב בשוק התעסוקה. קריטריון גורף שכולל את כל המובטלים מתחת לגיל 45, בלי להתחשב במקום המגורים, במצב המשפחתי וביכולות המקצועיות של המובטל – רק תחמיר את המצב עוד יותר. אם המדינה רוצה לשלול מאנשים את דמי האבטלה – ההכנסה היחידה שלהם – היא צריכה להוכיח שיש לאנשים האלה באמת אפשרות להתפרנס בכבוד".