תערוכת היחיד של האמנית מיכל זכאי, שתיפתח ביום שישי 6.8 בגלריה משרד בתל אביב, עוסקת בנושא החיבוק שבהקשר של הקורונה שהפכה את המגע הגופני היומיומי למקור סכנה
בגלריה משרד שברחוב זמנהוף 6 בתל אביב תוצג החל מיום שישי הקרוב 6.8 בשעה 11:00, "מחובקים" – תערוכת יחיד לאמנית מיכל זכאי. אוצרת התערוכה היא רחל סוקמן.
נושא החיבוק עלה לאחרונה בהקשר של מגפת הקורונה שהפכה את המגע הגופני היומיומי למקור סכנה, אך דומה כי דווקא ההגבלות על החיבוק בתקופה זו מזמנות חשיבה על המשמעויות הפסיכולוגיות והתרבותיות הכרוכות בו. העיסוק מיכל זכאי בחיבוק החל במחשבה על הריפוד והחיבוק בראשית החיים, כאשר המגע העוטף והמחבק של האם מתווך בין התינוק לעולם ומניח את המצע הרגשי המאפשר התפתחות וגדילה. מחקרים מראים כי חום אנושי עוזר להתפתחות תקינה של תינוקות. הוא עוזר להם להבין את גבולות הגוף שלהם, לישון היטב להרגיש נינוחים במהלך הערות ולהיות בריאים יותר. המגע הוא המקשר הדומיננטי בין התינוק לסביבתו למרות מציאותם, אצלו גם החושים האחרים".
לדבריה, עם לידת נכדותיה, נמהלה תחושת העונג של חיבוק התינוקות בזיכרונות ינקות בקיבוץ, שם הטיפול בילדים נמסר למטפלות, והמגע עם ההורים היה מוגבל. "חסך במגע של ההורים היה מועצם, אם ההורים היו עסוקים בענייני הקיבוץ ולא היו מודעים ובשלים לתת את החיבוק בראשית החיים לכל ילד לפי צרכיו הייחודיים. נקודת זמן זו של הבנת החסר בחיבוק והפצע שנגרם לעתיד הילד חשפו אותי לעמותת 'חיבוק ראשון', שנוסדה בשנת 2004. זו עמותה התנדבותית בבתי חולים, ששמה לה כמטרה לחבק תינוקות חסרי משפחה. ההיכרות עם העמותה העצימה אצלי את החוויה ואת התובנה של משמעות החיבוק הראשון".
היא מודה כי "מחשבות על ינקות בקיבוץ וההיכרות עם 'עמותת חיבוק ראשון' הביאו אותי להעלות, באמצעות עבודותיי את הנושא. אני מבקשת להאיר דרך עבודותיי את שאלת איכותו או חסרונו של החיבוק הראשון, כיצד הוא מוטבע בגוף ובנפש ומעצב את המציאות הרגשית של הילד ובהמשך את האדם הבוגר".
תערוכת היחיד של מיכל זכאי תתקיים בגלריה משרד בתל אביב במהלך חודש אוגוסט ותינעל ב-1.9.21. שעות הפתיחה: שלישי עד חמישי 17:00-10:00, שישי 13:00-10:00.
אתר האמנית: https://www.michalzakai.com/.