שרה רז, ציירת ופסלת המשמשת כאוצרת וכיו"ר של עמותת אמני פתח תקווה ומנהלת את גלריית "הציפור הכחולה" שבפתח תקווה, מתראיינת לרגל אירוע השקת "סלון קיץ" – תערוכה החותמת שנת פעילות ויצירה
גלריית "הציפור הכחולה", הממוקמת ברחוב רוטשילד 75 בפתח תקוה, מהווה בית לאמני העיר. בניהולה של עמותת אמני פתח תקוה בראשותה של שרה רז הפך המבנה של הגלריה לבית האמנים ולמרכז תערוכות תוסס המציע תמהיל מגוון וייחודי של אמנות ישראלית. תכנית התערוכות השנתית כוללת סדרה לאמנים צעירים המציגים לראשונה את עבודתם וסדרה לאמנים ותיקים. בגלריה מוצגות מדי חודש תערוכות: בסלון הגלריה מוצגות תערוכות פיסול וציור, בחלונות המוזיאליים יש במה לאמנים חברים ותיקים, בשביל המבואה לגלריה מוצגת תערוכת צילומים בגודל שלושה מטרים על מטר וחצי, ובחדר וידאו ארט מופיעים מיצגים.
העמותה שמה לה למטרה עיקרית: לעודד את היצירה בעיר, לתמוך באמנים ולחשוף יצירתם לקהל באמצעות קיום תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות בארץ ובעולם. הרחבת הפעילות האמנותית בעיר נעשית ע"י שיתוף פעולה עם גורמים מוניציפאליים להצבת פסלי חוצות ברחבי העיר, קיום דיאלוג עם מערכת החינוך ועבודה בהתנדבות עם תלמידים בבתי ספר, שיתוף פעולה עם מחלקות לאיכות הסביבה ושיפור פני העיר, קיום הרצאות וסדנאות העשרה ומפגשים חברתיים.
לאחרונה התקיים אירוע חגיגי של השקת "סלון קיץ" – תערוכה החותמת שנת פעילות ויצירה בגלריה במהלך 2021, בהשתתפות נכבדים רבים ובהם ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג ומיכל אדלר, וירטואוזית הנגינה על מפוחית, שהופיעה באירוע. ה"סלון" הייתה תערוכת ציור שנתית שהתקיימה בפריז, ומי שזכה להשתתף בה זכה להכרה כאמן מצליח. עמותת אמני פתח תקוה נוסדה בשנת 1982 ומאגדת כ-200 חברים ציירים פסלים וצלמים. העמותה רשומה כחוק ומקבלת מדי שנה חברים חדשים על ידי ועדת קבלה הבוחנת את היצירות וכישורי המועמדים. חברי הוועד נבחרים ע"י האסיפה הכללית של החברים מדי ארבע שנים ועושים את עבודתם נאמנה ובהתנדבות.
באירוע ההשקה של התערוכה השנתית אמרה שרה רז, ציירת ופסלת המשמשת כאוצרת וכיו"ר של עמותת אמני פתח תקוה ומנהלת את הגלריה "הציפור הכחולה", כי אמני פתח תקוה מקיימים כמדי שנה חגיגת קיץ ב"סלון הפתח תקואי" במרכז האמנות בגלריית "הציפור הכחולה" וכי "ככל שירבו אנשים העוסקים באמנות, עולמנו יהיה עולם יפה יותר, עולם שטוב לחיות בו. כאן בתערוכת סלון קיץ טווים אמני העיר חוטי צבע, רשתות שלובות של כישרונות. פה תהיו עדים ליצירתם של צעירים וותיקים, בעלי הכשרה ואוטודידקטים, סגנונות שונים בפיסול, ברישום, בציור, בצילום ובעיקר החשוב מכל: חדוות היצירה והרצון לתת לאחרים ליהנות מהיצירות".
לדברי שרה רז, השנים 2020 ו-2021 עברו על כולם כהזיה. "תקופה של אי ודאות, חרדה, בידוד חברתי, קשיים כלכליים ונשירה ממקומות עבודה. ודווקא בעיתות מצוקה כאלה נפשו של האמן מרחיקה לכת ומניעה אותו ליצור, להביע באמנותו את האפשרות של הסחת דעת ובריחה, עבור הצופה והיוצר שניהם כאחד. כולנו זקוקים להקלה מהסוג הזה עכשיו יותר מתמיד. תקווה מתבססת על יכולתנו לדמיין עתיד ולהיות במצבי משחק ויצירה. יכולת זו ייחודית למין האנושי, שהוא היחיד שיש לו תפיסת עתיד. גם כשהעתיד נראה לוט בערפל, הדמיון והיצירה יכולים להפיח בנו תקווה שתהיה עבורנו יעד נפשי להתכוונן אליו. אין הכוונה לאשליה, אלא לאותו כוח נפשי שמאפשר במצבי 'אין מוצא' ו'אי ודאות' לבנות איים של שפיות (פרופ' מולי להד)".
שרה רז: "בתערוכה החדשה מוצגות עבודות צבעוניות של כחול הים והאופק, ירוק הטבע ושפעת פרחים, נופים ציפורים מחד ויצירות המבטאות את הבדידות, האפלה והריק. פיסול שמבטא אחדות משפחתית ואת מקומם של צלילים ומוזיקה בחיינו ואת ההתמקדות בבית, בשפע, בתרבות האוכל בסט צלחות המעוטרות בדברי ימי חייה של האמנית פרידה קאלו. השפעתן של יצירות האמנות הם מעבר לחשיבה. יש להן היכולת להגיע לתחושות חוויה ורגש ואמונה, ובכך בעצם לסייע לנו. עם ביקור בגלריה תוכלו ליצור קשר עם האמנים, לבקר בסטודיו ולבחור ולהזמין עבודות נוספות שלהם. האמנות, שהיא שפה שאינה זקוקה לתרגום, מאפשרת קשירת יחסים עם אמנים מהארץ ומערים תאומות בחו"ל וקשר עם קהילות יהודיות בתפוצות. חברי עמותת אמני פתח תקוה יוצרים ופותחים בפני קהל שוחר אמנות, עולם מסעיר ומרגש ולעיתים מפלט ופינה של רוגע ושלווה. אנו בונים מורשת אמנותית בעיר ורותמים את הקהילה להתאהב ביצירה המקומית".
התושבים הוותיקים של פתח תקוה (כשזו הייתה עדיין מושבה) זוכרים היטב את ה"ציפור הכחולה", שהיה מבנה קולוניאלי ששימש את הצבא הבריטי והיווה מקום בילוי עבור האנגלים וגם לצעירי פתח תקוה, תל אביב ורמת גן. האנגלים שלטו אז בישראל במסגרת המנדט, שניתן להם מטעם חבר הלאומים שלימים בגמר מלחמת העולם הראשונה הפך לאו"ם. "הציפור הכחולה" הוחזק ע"י אנגלי שהתיישב בפתח תקווה וגורלו כיום לא ידוע. בקיץ שימש המקום כקולנוע קיץ ואף היה בו מגרש טניס. בימי הקיץ עבר המקום הסבה לקולנוע עם פינות חי בהן היו ברבורים וסנאים. המקום היה אחד החלוצים הראשונים לקולנוע תחת כיפת השמיים, עוד לפני שנולד ה"דרייב-אין". המקום נהרס בתחילת שנות ה-70 ובמקומו נבנה השופרסל שברחוב רוטשילד הקיים עד היום.
"הציפור הכחולה" הוא סיפור, שכתב סופר בלגי בשם בוריס מטרלינג על שני ילדים עניים ששמם טילטיל ומיטיל, שיצאו למסע בחיפוש אחר הציפור הכחולה -האושר, לאחר שאמם כעסה עליהם משום שהרחיקו עד לנהר המסוכן. בחיפושיהם הם פוגשים ביסודות הטבע – המים והאש, מבקרים בארץ הילדים שטרם נולדו שם הם פוגשים את אחותם העתידית ועוברים במסעם עוד תלאות רבות. לבסוף מתברר שמדובר בחלום והילדים מגלים שהציפור הכחולה למעשה נמצאת בבית. מאז נכתבו שירים רבים על הציפור הכחולה, שהפכה למושא האושר בפעילויות תרבות ובמפגשי אמנים בארץ ובעולם.
ניתן להיכנס לאתר עמותת אמני פתח תקוה כדי להתרשם מיצירות רבות ואף ליצור קשר עם האמנים:
www.ptart.co.il