הספר "ים של מצב רוח" מאת אלכס גיזונטרמן ויאיר אנגלברג, צילום: פרטי

"כאשר ישנה רק הכלה ללא גבולות, המסרים המועברים לילד מבלבלים"

"ים של מצב רוח", ספר על ילדה שבתהליך למידת רגשותיה, נכתב ע"י פסיכיאטר ופסיכולוג העובדים במשך שנים עם ילדים ונותן להבין את המניעים העומדים מאחורי ההתנהגות של ילדים וגם של מבוגרים

"ים של מצב רוח" הוא ספר על ילדה הנמצאת בתהליך למידה של רגשותיה. הספר, שיצא לאור לאחרונה ונכתב על ידי פסיכיאטר ופסיכולוג העובדים במשך שנים עם ילדים, נותן לנו להבין, דרך הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, את המניעים העומדים מאחורי ההתנהגות של ילדים, אך גם של מבוגרים.

הבנה והמשגה של מניעים העומדים מאחורי התנהגותנו היא אתגר שמלווה ילדים, הורים ואנשים בוגרים רבים, אך ילדים הנמצאים בשלבים שונים של התפתחות המודעות זקוקים לכך יותר. הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מציגה את התנהגותנו בתור תגובה למחשבות ורגשות. בספר "ים של מצב רוח" נעשה שימוש בדימוי של הים המשקף את מנעד מצבי הרוח. כך מונגשים השינויים שבמצב רוח. בנוסף לכך, מודגמות הדרכים להתמודד עם מצב רוח ירוד, זאת על-ידי היעזרות במבוגר המנוסה והמכיל ועל-ידי חיפוש הדברים החיוביים.

ד"ר אלכס גיזונטרמן הוא מומחה בפסיכיאטריה של הילד והמתבגר, חבר מומחה באגודה הישראלית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי. יאיר אנגלברג הוא מתמחה בפסיכולוגיה חינוכית, דוקטורנט במרפאת דיכאון במרכז הרפואי שניידר ובעל התמחות בטיפול CBT  מהמרכז הרפואי שניידר ומחבר הספר "אבא, קום", שתורגם על ידי איגוד הפסיכולוגים האמריקאי- Pockets Full of Rocks.

לדברי ד"ר אלכס גיזונטרמן ואנגלברג, הסיפור על אביה מדגים את המזג כאחד המרכיבים של מצבו הרגשי של הילד ושל תגובותיו. "המזג של הילד מצריך את ההתאמה של הסביבה אליו, על מנת שיפתח עם סביבתי יחסי אמון ולא יחסי עוינות. לצורך העניין אביה מבקרת את סבתה, כשהסיבה היא ביקור ולא קשיי התקשרות. לעתים קרובות נוצר יחס חם וקרוב בין הסבים לנכדים. כאשר ברקע יש דרישות מופחתות ואין התעסקות בסמכותיות, הילד מרשה לעצמו לצאת מהמגננה ולשקוע בתוך הקשר שמתבסס על חום ורוך".

בסוף הספר יש פירוט על יחס רצוי של הסביבה לילד עם מזג מסוים, האם זה תקף גם למבוגרים?
"צריך לזכור שילד נמצא בשלבי התפתחות, ולכן היחס הרצוי הוא של הכלה יחד עם גבולות. היכולת לוויסות היא נלמדת. לכן יש להתייחס לילד באופן מכיל יותר ומבין. הציפייה היא שהמבוגר כבר רכש יכולת מסוימת לוויסות רגשי, ולכן ההתייחסות לילד ולמבוגר שונה בבסיסה. המבוגרים פחות מוכנים להודות בכך, אך גם להם יש את המשאלה למישהו  שיבין אותם, ליחס מכיל ולאמפתיה. לעיתים קרובות המבוגרים חשים בדידות. בשל הציפיות מצדם של בני המשפחה והעמיתים לעבודה לתמונה של 'הכל בסדר', המבוגרים נאלצים להסתיר את רגשותיהם".

איך אפשר להביע אמפטיה ואישרור (ולדציה) כלפי אנשים כאלו בצורה הטובה ביותר?
"כאשר מבינים ומקבלים שהילד עדיין בשלבי התפתחות זה נותן לנו הבנה ויכולת הכלה טובים יותר, מתוך הבנה שהילד עדיין בשלבי התפתחות ולמידה. האמפתיה היא ניסיון לשים את עצמך במקומו של האחר כדי להבין את הדרך שבה הוא מרגיש, חושב ומתנהג. ולידציה הוא תגובה הגורמת לזולת להרגיש שמבינים אותו. מכאן, שעלינו לבחון את האדם מזווית ראיה שלו ולהגיב אליו באופן מתחשב".

האם סביבה שלא מכילה ילד הנוטה להתפרצויות יכולה להביא אותו לסכנה, לאלימות או לעבריינות?
"סביבה שאינה מכילה עלולה להביא את הילד לידי תסכול, ומשם לתגובות שפחות היינו רוצים שיתפתחו אצלו. ילד מתוסכל מגיב באופן פחות מתאים. לסביבה יש חלק משמעותי בעיצוב אופיו של הילד. סביבה לא מכילה מונעת את התפתחות יכולת הוויסות ומכוונת את הילד לתגובות הלא-מווסתות כגון תוקפנות".

מהם גבולות ההכלה וכיצד עושים זאת נכון?
"ילד צריך הכלה לצד גבולות. כאשר ישנה רק הכלה ללא גבולות, המסרים המועברים לילד מבלבלים. הוא לא יודע מה מותר ומה אסור, מה מקובל ומה לא. לכן ההכלה חשובה, אך הגבולות מאפשרות גם ידיעה ברורה יותר מה מותר ומה אסור, מה מקובל ומה לא. הילד מתקיים בתוך מערכת של נורמות חברתיות, יחסי גומלין וקבלת סמכות. ההכלה בפני עצמה אינה מספיקה להתמודדות של הילד עם האתגרים הצפויים ולא מקדמת אותו למימוש העצמי. נכון להסביר לילד את הרעיון העומד מאחורי הגבולות, תוך שימת דגש על כך שהגבולות לא רק מגבילים אותו אלא מסייעים לו, מאחר והם מכשירים אותו להתקדם באופן יציב ובטוח במסלול שיבחר".

מהי החשיבות לכך שאנשי מקצוע כמוכם נכנסים לתחום ספרי הילדים?
"אנו מביאים את הידע המקצועי שלנו בעזרת הספר והחשיבה לפרטי פרטים מניסיוננו המקצועי רב השנים. לא כל סופר יש לו גם את הידע המקצועי הרלוונטי. הספר שלנו מבטא ידע תיאורטי וניסיון טיפולי, דרך שפה המותאמת לילדים ולהוריהם. נוסף על כך, הספר כולל הסבר והמלצות מעשיות להגברת המודעות לעולם הרגשי ולשיפור יכולת הוויסות. אנו מביאים ידע רחב, משלבים את תחומי הידע ומנגישים אותם באופן נכון ומעובד, כך שגם הורים וגם ילדים יוכלו ליהנות ואף ללמוד כיצד להתנהל נכון יותר. ספרנו מציג את היכולת של הילד, בליווי מבוגר, לעבור תהליך. כל אחד יכול להיות בתפקיד 'המציל' – אם הוא מזהה את הצרכים של הילד ומציע לו את הכלים המתאימים".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים

קרא עוד »