הליכון צילום באדיבות אנרג'ים ספורט
הליכון צילום באדיבות אנרג'ים ספורט

משהו לרוץ איתו

ריצה היא פעילות גופנית מצוינת, זה נכון, אך לעיתים נוצרת התלבטות בין ריצה על הליכון לעומת ריצה בחוץ. מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי הריצה הפכה להיות דרך פופולרית ביותר להישאר בכושר ולדאוג לעצמנו – כי לא משנה איך אתם רצים, יש לכך הרבה יתרונות בריאותיים.

רצים רבים מרגישים כי ריצת הליכון היא מונוטונית, בעוד שריצה בסביבת טבע ואויר נוחה ומגוונת. כדי לקבל מגוון עצות בנוגע למה עדיף, ריצה על הליכון או ריצה בחוץ? ולהצליח להפיק תועלת רבה מכל סוג של ריצה דור אבירן, מאמן כושר וריצה, מומחה מאנרג'ים ספורט, מסביר: מה ההבדלים, איזה סגנונות ריצה, שגיאות, יעדים, ציוד נלווה, זמינות כך, שאתם תוכלו להחליט מה עדיף ונכון עבורכם.

מוטיבציה

נכון, אפשר לראות טלוויזיה על הליכון, להקשיב לפודקאסט, להשאר עם הילדים בבית…על אף היתרונות יותר מעניין בחוץ. ריצה בחוץ תעזור לך להרגיש מחובר לטבע ואף לשינוי אווירה, מחקרים מראים כי בילוי של לפחות 30 דקות בשבוע בסביבת צמחייה חיצונית (פארק/גינה) עשויה להפחית את שיעור הדיכאון ואת לחץ הדם.

זמינות

ריצה הינה ספורט נגיש, המצריך מעט מאוד התארגנות בד"כ. ואולם, בימים גשומים מדי או חמים מדי קשה ואפילו מסוכן לצאת החוצה לפעילות גופנית   – עדיף לרוץ בטמפרטורות יבשות וחמות עד רמה בנונית, פחות מסוכן מאשר לרוץ בגשם ובטמפרטורות קרות במיוחד. זה נכון שעם ביגוד, אימונים והכנה נכונה אתם יכולים לרוץ ברוב תנאי מזג האוויר, אך ריצה בתנאי קור או חום קיצוניים עלולה להגביר את הסיכון להתייבשות. בנוסף, ריצה בלילה מגבירה את הסיכון לפציעות. לכן אם בחרתם לרוץ בלילה, הקפידו ללבוש בגדים מחזירי אור ופנס ראש. בימים כתיקונם אין הבדל אמיתי, אך בימים קיצוניים (שהולכים ומתרבים בעקבות ההתחממות הגלובלית), הליכון מהווה פתרון חסין מזג אוויר. אז בואו נגדיר שרבע מהשנה, הליכון לוקח.

שגיאות ופציעות ריצה

גוף האדם הינו מכונה מדהימה, היודעת לכפר באופן אבולוציוני על מכשולים: שמיעה טובה יותר לחירשים, חישה טובה יותר לעיוורים ועוד. לכן, כאשר אנו מבצעים שגיאות מבחינת הבניית קצב הריצה, שמים יותר מדי משקל על רגל אחת על פני השנייה, רצים ריצת "התרסקות" (בה כל נחיתה היא למעשה עצירה מלאה), אנו מעמיסים המון נזק על גופנו, נזק שמצטבר ומתפרץ בצורות שונות, בעיקר בכאב ולפעמים מעבר לכך. ריצה בחיק הטבע ללא השגחה לא נותנת לנו שום קריטריון על טעויות אלה, אולם הליכון מאפשר לנו להתגבר עליהן בכך שהוא שומר על קצב קבוע לכל אורכו כך שאותה עוצמת המשיכה מחויבת משני הרגליים, כל העת (ניתן לרוץ בדגש על רגל אחת, אבל צריך מאוד להשקיע ריכוז לשם כך). ההליכון מציע פונקציות שונות, כמו שליטה מדויקת בקצב, בשיפוע ובמרווחים. מה שמועיל גם לאלו שחוזרים מפציעה, מכיוון שהם יכולים להתקדם בצורה איטית על ההליכון ובסביבה מבוקרת יותר לעומת

ריצה בחוץ שעלולה להוות סיכון גדול יותר למישהו שאמור להשתקם מפציעה. ריצה על הליכון עשויה להיות יעילה יותר למפרקים, היות ולרוב ההליכונים יש חגורות מרופדות שמטרתם לספוג חלק מהפגיעה. לעומת זאת, לקרקע קשה, כבישים ומדרכות אין. בתחום הזה, ההליכון עדיף.

סגנונות ריצה

לרצים שונים יש סגנונות ריצה שונים. לעיתים, סגנון הריצה של אותו אדם יכול להשתנות בהינתן נעל חדשה, מסלול לא מוכר או אפילו שותף שונה לריצה. סגנון הריצה משפיע על דברים כמו עצמת המכה, האימפקט, שהעצם, הברך ועמוד השדרה חוטפים בכל נחיתה, מהירות התנועה, התצרוכת האנרגטית ועוד. כאשר אנחנו בחיק הטבע, הסגנון שלנו מושפע גם מסוג האדמה עליה אנו רצים והאם היא משתנה, מאספלט לחול לדשא וכולי. שינויים אלה, ללא פיקוח, יכולים להוביל לפציעות ולפגיעה בתוצאות ובמוטיבציה. ריצה על הליכון, לעומת זאת, הינה עקבית, נשלטת ומנוהלת לחלוטין. בעבודה עם מאמן ריצה אישי, יש לו יכולת טובה יותר לרדת לגובה הרצפה ולראות את צורת הנחיתה וסגנון הריצה כאשר הרץ על הליכון מאשר במבט מלמעלה על הרץ שנמצא לידו. בצורה כזו, קל לכוונן את סגנון הריצה הקיים לכדי סגנון יעיל, בריא ונכון יותר לגוף מבחינה ביומכנית. אמנם קיים כאן יתרון להליכון מבחינת מאמן הריצה, אך בריצה עצמאית היתרון הזה מטושטש. במקרה הזה, תיקו.

זמינות

אחד היתרונות הגדולים ביותר של שימוש בהליכון הוא הנגישות שלו. כשהוא בתוך הבית, אפשר להשתמש בו בכל שעה ביום או בלילה ובכל אקלים. הליכון יכול להפוך ריצה לנגישה יותר עבור אלו המתאמנים בלילה או חיים במקומות עם מזג אוויר משתנה ללא הרף.

כשיוצאים צריך צמיד לנייד, מפתחות לבית, שתייה או תמר לריצות ארוכות, כובע בשמש, חלפ"ס בגשם. הליכון צריך רק לצאת מנעלי הבית ולצאת לדרך. הליכון לוקח.

יעדים

קל לכוון יעד מדויק בהליכון, אבל בחיק הטבע פעמים רבות קובעים יעד ועושים יותר. ריצת הליכון בבית כוללת שהייה במקום קבוע יש אומרים כי יכול להיות משעמם עם הזמן. בניגוד לריצה בחוץ שבמהלכה אנחנו מוקפים ביערות, עצים, ירק ונופים. ריצה בחוץ יכולה להגביר את המוטיבציה של האדם להמשיך להתאמן, אבל בהתאמה לסעיף הקודם, חום וקור מוגזמים יכולים לעצור רצף אימונים ולהוציא את המוטיבציה, מה שלא יקרה בהליכון. תיקו גם בסעיף הזה.

קורונה

בהגבלות הראשונות אסור היה לצאת לשום מקום, עם הגלים שממשיכים לתקוף חשוב לשמור על עצמנו כי מה שהכי מוריד לנו את המוטיבציה – זה בידוד. ריצה ליד מאומת ברחוב יכולה להיות מסוכנת במיוחד, הואיל וריצה הינה פעילות רספירטורית מואצת, המגדילה את הסיכוי להידבק. בנושא הזה, חוסר אחריות מבחינתי לא לבחור הליכון.

בפועל, גם לריצה בחוץ וגם לריצה על הליכון בבית יש יתרונות רבים, כפי שראיתם חלק מהם יוצרים תיקו של ממש. ריצת הליכון נוחה, זמינה ומסוכנת פחות, לעומתה יותר מעניין ויותר זול לרוץ בחוץ, אך המחיר יכול לבוא לידי ביטוי בזמינות, הידבקות במחלות וחוסר יכולת למנוע שגיאות.

שורה תחתונה, לא משנה מה תבחרו – ריצה בפרט וכושר בכלל הם המפתח לאורח חיים בריא. תהנו!

הכותב הוא דור אבירן, מאמן כושר וריצות, מומחה מאנרג'ים ספורט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »
המבקרת המוזיקלית

מוסיקה יהודית – "כשקלאסי פוגש כליזמר"

מוסיקה יהודית – "כשקלאסי פוגש כליזמר" – סדרה מוזיקלית בהפקת "העולם המרהיב של המוסיקה היהודית" תתקיים ביום שלישי 3.12 באודיטוריום מרכז מורשת מנחם בגין בירושלים מוסיקה

קרא עוד »