יצירה של האמן אמיר יציב, צילום: אמיר יציב

מרחב אווירי – בגלריה לאמנות עכשווית רמת השרון

14 אמנים משתתפים בתערוכה השלישית בטרילוגיה של תערוכות העוסקות בשלושה יסודות: אדמה, מים ואוויר, במטרה לבחון את יחסי הגומלין בין האדם לסביבתו

הגלריה העירונית לאמנות עכשווית רמת השרון מציגה תערוכה קבוצתית חדשה בשם "מרחב אווירי". בתערוכה משתתפים 14 אמנים ואמניות: גיא גולדשטיין, אילת כרמי, מירב הימן, אמיר יציב, רונית אגסי, סמדר אליאסף, הדס סט, אלי גור אריה, ז'וזף דדון, אלה ליטביץ, אורית רף, ביאנקה אשל גרשוני, אשחר חנוך קלינגבייל, דניאל (קיזמן) קאפ.

"מרחב אווירי" היא התערוכה השלישית בטרילוגיה של תערוכות העוסקות בשלושה יסודות: אדמה, מים ואוויר, במטרה לבחון את יחסי הגומלין בין האדם לסביבתו ואת השתנוּת המרחב הישראלי בזיקה למושגים אלו. בדומה לשתי התערוכות הקודמות – שבחנו את ניסיונות העיבוד, הניכוס והמשטוּר של הקרקע ושל המים – תערוכה זו בוחנת את השאיפה האנושית לכבוש את המרחב האווירי ולשלוט בו כסביבה המאפשרת מעבר ותנועה.

למרות ערטילאיותו , גם במרחב האווירי מתקיימות סוגיות של שליטה, של פיקוח ושל הגדרת גבולות. המרחב האווירי של מדינה מוגדר כחלק האטמוספירה שנמצא מעל שטחה הריבוני ונתון לשליטתה. הוא כפוף להגדרה של גבולות אופקיים (בין מדינות) ואנכיים (בין האטמוספרה לחלל החיצון) .נוסף על כך, כל תקשורת אלחוטית זקוקה לתדרי שידור העוברים באוויר, ועומס של מכשירים ושידורים הנעזרים באותם תדרים עלול ליצור הפרעות בשידור ולהוביל ל"מלחמת תדרים" על המשאב הבלתי נראה.

סופה פוגעת בחוגלה, 2006, צילום: אלה ליטביץ

האוויר הוא יסוד חמקמק באופיו, חסר נראות אך עשיר בסמלים שנקשרו בו, וכאמור הוא מתפקד גם כזירה למאבקי שליטה וכוח ביטחוניים ופוליטיים כאחד. בהתאם לכך, העבודות המוצגות בתערוכה זו נעות על מספר צירים: בין הפשטה מושגית וצורנית לבין ריאליזם חברתי וביקורתי; בין הסימבולי, הפואטי והרוחני לבין המקומי והקונקרטי; בין ההיסטורי לעכשווי; ובין הארצי לשמימי.

העבודות מתייחסות למכשירי תעופה ולכלי טיס שונים: כנפיים, ספינות אוויר, מטוסים וחלליות. חלקן בוחנות ניסיונות היסטוריים ועכשוויים לכיבוש האוויר והחלל, אחרות נוגעות ביסוד האוויר כמרחב המאפשר מעבר של גלי קול ותדרי שידור. לצד העיסוק במשמעויות ההיסטוריות והפוליטיות של תעופה ומעבר תדרים, עבודות רבות עוסקות גם במצב מטאפורי של ריחוף  רוחני ורגשי ובסמלים דתיים של עלייה השמיימה. עבודות לא מעטות עוסקות בשאיפה לרחף באוויר, לפרוש כנף ולהגביה עוף, פיזית ומטאפורית, לצד הסכנות והמחירים הגלומים בכך. בזיקה למיתוס של איקרוס, שהפך למקור השראה ליצירות רבות בתולדות התרבות, עבודות אחדות מתייחסות לכישלונות תעופה, לנפילה או להתרסקות ולמיתוסים שנבנו סביבם.

התצוגה בגלריה זו – שסביבתה מאכלסת את אחת משכונות הטייסים הראשונות בארץ, לצד בסיסי צבא משופעי אנטנות אלחוטיות – עשויה גם לטעון את העבודות במשמעות מקומית ייחודית, הנקשרת למרחב האווירי הצפוף והטעון ביטחונית של ישראל.

יצירה של איילת כרמי ומירב היימן, צילום: איילת כרמי ומירב היימן

התערוכה "מרחב אווירי",

אוצרת: רווית הררי,

הגלריה לאמנות עכשווית רמת השרון,

שדרות ויצמן 29, רמת השרון,

פתיחה חגיגית: יום שישי 7.5, בשעה 11:00

נעילה: 29.8,

שעות פתיחה : ימי שני-חמישי: 17:00-9:00,
שישי  ושבת: 14:00-10:00.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »