דר מרינה לנדאו צילום שרון לוין
דר מרינה לנדאו צילום שרון לוין

עונת הפריחה והפריחות: האם אתם סובלים מאלרגיה ולא ידעתם?

עונת הפריחה כבר החלה להראות את אותותיה. בין מרבדי הפרגים והכלניות בדרום האדום, ושדות התורמוסים הסגולים בצפון – יש פריחות שהן פחות נעימות למראה ולמגע. למעשה, האביב הוא העונה שממנה יראים כשליש מאוכלוסיית העולם הסובלים מאלרגיה כלשהי. אחד מכל שלושה אנשים לא יוכל ליהנות ממראה כל קשת הצבעים שמקשטת את סביבתו הקרובה ועמה ריח מתוק של פריחה. פשוט, מכיוון שראייתו תהיה מטושטשת מעודף דמעות ואפו הנוטף.

אלרגיות מגיעות בשלל סוגים ותופעות. ככלל, מדובר בתגובה עודפת של המערכת החיסונית שלנו כלפי גורם חיצוני. כאשר אותה מערכת חיסונית מגיבה או "תוקפת" גורם פנימי ולא חיצוני, מדובר בתופעה אחרת, המוגדרת תחת משפחת המחלות האוטואימוניות.

בואו נעשה סדר שתי התופעות השונות:

דלקת עור אטופית (atopic dermatitis) ידועה גם בשמה הלא רשמי "אסתמה של העור". מדובר בגירוי עורי מקום שבו לא זוהה גורם אלרגי ספציפי. המחלה שכיחה בילדים, המופיעה בעד כ-20% מהם, ובאה לידי ביטוח בפריחה מגרדת. בגילאי הינקות המופע של המחלה ניכר בעיקר בעור הקרקפת, הפנים והברכיים, ותיתכן הפרשת נוזלים. בפעוטות ובילדים המחלה מתרכזת בקפלי העור, כמו חלקם הפנימיים של המרפקים והברכיים ובבתי השחי, ונוטה להיות יותר יבשה.

מהלך המחלה נוטה להיות ממושך עם שוני ברמות החומרה שלה. ועל אף שהיא יכולה לפגוע מאוד באיכות החיים של הילד בעת תקופה של החמרה, הקלישאה "עד החתונה זה יעבור" היא מאוד אמיתית, שכן רוב הילדים יחלימו מהמחלה לחלוטין עד גיל ההתבגרות.

דלקת עורית כתוצאה ממגע עם גורם אלרגני – תגובה אלרגית כתוצאה מגורם חיצוני שבא במגע עם העור היא בדרך כלל מושהית, ולעתים יעברו שעות ועד יומיים מרגע החשיפה הראשונית ועד שהגוף יפתח פריחה או גירוי במקום המגע. לרוב אף נדרש יותר ממגע חד-פעמי כדי שיתפתח תהליך אלרגי.

דוגמה נפוצה היא תגובה למוצרים קוסמטיים על כל גווניהם – החל מבושם, סבונים, שמפו, קרמים ועד צבעי שיער. בשל אותה תגובה מושהית, קשה לייחס מיידית את הגירוי לתכשיר קוסמטי כלשהו, ולעתים קרובות הסובל מאותה תגובה אלרגית נכנס לתהליך של "ניסוי וטעיה" כדי לנסות לזהות את אותו התכשיר שהוביל להופעת האלרגיה.

לדלקת עור כתוצאה ממגע קיימת קשת רחבה של מופעים על פני העור, לרבות אדמומיות, יובש, קילופים, ועד סדקים בעור.

מהו הטיפול הנכון? הטיפול הטוב ביותר בתופעה מתחיל באבחון הנכון שיצביע על הגורם לתופעה, והנחיי מפורטת של רופא העור בדבר דרכי מניעת המגע.

הכותבת היא ד״ר מרינה לנדאו, דרמטולוגית בכירה, מהרופאים המומחים בעולם בתחום הצערת העור, ומפתחת סדרת MAHUT – קו מוצרים דרמו-קוסמטיים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »