ירושלים צילום עופר ברזילי יד בן-צבי
ירושלים צילום עופר ברזילי יד בן-צבי

ירושלים לובשת חג

ירושלים היא העיר היחידה בארץ שקיבלה יום משלה ואפילו שר משלה – הרב רפי פרץ. בראיון לתכנית "הקול טוב" ברדיו סול שוחח השר עם נטלי פורטי על חשיבות יום ירושלים, על האירועים המתוכננים בשבוע הקרוב בבית ישראל וגם גינה את דבריו של ירון לונדון שאמר על החרדים שנהרגו בהר מירון: "אנחנו לא שייכים לאותו עם".

יום ירושלים יצוין השנה באמצעות סדרת אירועי שבוע "ירושלים שלי", שיתקיימו ברחבי העיר בין התאריכים 6-13 במאי. האירועים יתקיימו ביוזמת משרד ירושלים ומורשת ובתמיכתו, ובשיתוף עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים.

 

שקיעה מעל טיילת החומות בירושלים. צילום פמי
שקיעה מעל טיילת החומות בירושלים. צילום פמי

 

בין שלל האירועים יתקיימו בעיר "מרתון סיורים" של יד יצחק בן-צבי, המיועדים לכל הגילים כולל סיורים מונגשים וסיורים לכל המשפחה. מדובר במסורת של 23 שנה, במסגרתה אלפי אנשים יוצאים לסיורים בירושלים ובסביבותיה ביום ירושלים, כאשר בשנה שעברה לא התקיימו האירועים בשל מגיפת הקורונה וכעת חזרו באופן חגיגי במיוחד לשבוע שלם של סיורים.

במסגרת המרתון, ייערכו 180 סיורים על ידי מיטב המדריכים של יד בן צבי, לאורך כל השבוע ולאורך כל שעות היום, באזורים שונים של ירושלים: רחביה, העיר העתיקה, מרכז העיר, שוק מחנה יהודה ונחלאות והתחנה הראשונה. הסיורים יעסקו במגוון נושאים ביניהם: סיורים ארכיאולוגיים, סיורי עדות ושכונות, בלוויית נגנים ושחקנים.

הסיורים קצרים בני שעה וחצי, בעלות סמלית של 10 שקל בלבד למשתתף והם יצאו בשעות קבועות: 10:00, 12:00, 16:00, 18:00 (זמנים שונים בשישי שבת). כך מטיילים יוכלו לבנות לעצמם יום מלא בסיורים, ולנצל היטב את היום שלהם בירושלים, כשהם יוצרים לעצמם את הפסיפס הירושלמי שלהם, או את המעורב הירושלמי שלהם..

 

 

רפי פרץ, השר לירושלים ומורשת: "אין דרך טובה להכיר מקום מאשר דרך רגליים. על אחת כמה וכמה בירושלים – רווית הפינות הנסתרות ואתרי המורשת הייחודים לה. השנה, בשבוע יום ירושלים, אנחנו מחזירים עטרה ליושנה ומשיבים את הסיורים ברחבי העיר. אני מזמין את כולכם לבוא ולהכיר את העיר, באוויר הפתוח ובמחיר מוזל במיוחד. גם ירושלמים מבטן ומלידה יופתעו לגלות שירושלים עדיין טומנת בחובה כמה סודות".

גם אבי כהן סקלי, מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, התייחס לאירועים: "השנה לראשונה, בכדי להעצים את מקומה של בירת ישראל בחברה הישראלית, החלטנו להרחיב את ציון וחגיגות יום ירושלים לשבוע שלם של אירועים, סיורים במטרה אחת – להביא לכאן את כל עם ישראל.  אנחנו מבקשים להביא את המורשת, הסיפור, היופי, הרחובות והאווירה של ירושלים לכולם. הסיורים יהיו מגוונים וכל אחד ואחת יוכלו לבחור את מה שהכי מתאים להם בתחומי  התרבות, הקולינריה, המורשת, ההיסטוריה ועוד. אנחנו מתרגשים ממש ומזמינים את כולם להגיע".

למידע מלא אודות הסיורים: https://ybz.myjlm.co.il/

ממחקר שערכו פרופ' יואל כהן ואזי לב-און מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל עולה שהר הבית הינו מוקד עניין במדיה החברתית בעיקר בזמני חירום. לעומת זאת בזמני שגרה, רק קבוצות מעטות מתעניינות בו, ובעיקר בהקשרים לאומיים ודתיים.

הנתונים למחקר נאספו בשנת 2017, בה הר הבית היה בכותרות בהקשרים שונים: מחד, סביב חגיגות 50 השנים לאיחוד העיר, ומאידך סביב "משבר המגנומטרים".

המחקר מתבסס על ניתוח פוסטים פומביים בקבוצות דוברות עברית ברשת הפייסבוק. מחברת "ויגו" מקבוצת יפעת, שמנטרת את המדיה החברתית בישראל, התקבלו למעלה מ-16,000 פוסטים שעלו בפייסבוק במהלך 2017 ואזכרו את הר הבית, ומתוכם נבחר מדגם של כ-500 פוסטים שנותחו בידי מספר מקודדים.

מהמחקר עולה שהר הבית נדון באופן בולט בשלושה הקשרים: כסמל לאומי, בהקשר דתי (ובעיקר בהקשר של עליה להר הבית), וסביב משברים ביטחוניים. בזמני שגרה השיח סביב הר הבית ברשתות החברתיות נוכח בקבוצות של "נאמני הר הבית", בעלות אופי ימני וגוון דתי, בהן נידונות סוגיות כמו עליית נשים להר הבית בהיבטי טומאה וטהרה, נושאים שהציבור הכללי לא עוסק בהם. רק בזמני חירום הר הבית הופך ל"הר של כולנו", השיח הופך להיות בעל גוון בטחוני, הוא מתרחב לקבוצות שונות וכולל אף פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית שפחות נוכחים בו בזמני שגרה.

צפו בראיון של פרופ' אזי לב-און בתכנית הרדיו "הקול טוב" ברדיו סול

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »