בסוף חודש אוקטובר חוגגים בעולם את ליל כל הקדושים (באנגלית: Halloween) וכבר תוכלו למצוא בכל מקום למצוא את הדלעת הענקית מגולפת עם פרצוף לרגל החג
סוף הקיץ ותחילת הסתיו מביאים עמם מדי שנה ירקות חדשים לארגז, וביניהן, את העושר המקסים של הדלעות. יש המון סוגים: דלורית, דלעת ערמונים, דלעת יפנית, דלעת קבוצ'ה ודלעת טריפולי.
אלה רק חלק מהמבחר שניתן להשיג פה בארץ. דלעת גידול היא צמח חד שנתי. דלעת יכולה להגיע בצורות שונות – עגולה מאורכת ועוד צורות שאינן מוגדרות. צבעיה נעים בין כתום, ירוק, צהוב, שחור ואדום ללבן. פרחי הדלעת הינם צהובים ומשמשים גם הם למאכל. הגבעול של הדלעת עוקצני ועלול לגרום לרגישויות מסוימות. גרעיני דלעת בחלק מהזנים אכילים אף הם.
משק "שדה ירוק" בבית יהושע, משק אורגני בניהולם של שני האחים דנה וקובי שטיין, מגדלים מספר זנים של דלעות בשדות של המשק, בעיקר דלעות קטנות, שלא חייבים ישר לאכול, אלא ניתן לאחסן במקום יבש ואוורירי במטבח ולהמתין חודש עד חודשיים.
במהלך חודשים אוקטובר ונובמבר יתקיים פסטיבל דלעות במשק שדה ירוק בהשראת חג ליל כל הקדושים.
הפסטיבל יתקיים במשק שדה ירוק בבית יהושע, באתר החברה ובחנויות הרשת (בית יהושע, תל אביב, גבעתיים).
הנה המדריך להיכרות עם הדלעות הישראליות:
דלעת הערמונים (Acorn) מקורה במקסיקו וארה"ב, טעמו מצוין, גודלו קטן והקליפה שלו רכה מתאים מאוד להכנת ממולאים. בשרה של דלעת הערמונים יבש והיא מתוקה ואגוזית, היא נאכלת בקליפתה. דלעת הערמונים מכילה יותר ויטמין C וסידן מדלעות אחרות ופחות ויטמין A.
הדלורית (Butternut) הגיעה לישראל בשנות השמונים. היא אוהבת בדרך כלל אקלים טרופי: לח וחם לכן היא הזן המקובל בארץ. בשל הקליפה החלקה של הדלורית היא קלה לקילוף, אפילו בקולפן ירקות פשוט. טעמה מתוק, ובשרה הופך חלק לאחר הבישול, היא עשירה מאוד בויטמין A, ובתנאים טובים יכולה להישמר עד חצי שנה.
קבוצ'ה היא המילה היפנית לדלעת. דלעת הגיעה ליפאן כנראה באמצע המאה ה16 על ידי מלחים פורטוגזים שהביאו אותה מקמבודיה וכינו אותה Cambodia abóbora, שם שקוצר ועוות והפך לקבוצ'ה, ביפאן – כך מכונה דלעת. צבעה הכתום מעיד על כך שהיא עשירה בבטא-קרוטן (ויטמין A), וכמו כן היא מספקת כמות נדיבה של ברזל, ויטמין C ואשלגן. היא מזכירה בטעמה את דלעת הערמונים.
דלעת טריפולי היא הדלעת הנפוצה ביותר בשוק הישראלי. טעמה המתוק הופך אותה לאידיאלית לבישול ואפייה. הקליפה שלה בצבע כתום בהיר, בשרה בצבע כתום בוהק היא משמשת לריבות, עוגות, מרקים ועוד.
מהדלעות הקטנות אפשר לעשות ממולאים כמנה אישית או לצרוב בתנור עם חמאה או שמנת מתוקה. דלעת יכולה להיות ממתק כמו במטבח הטורקי, להפוך לריבה, להשתלב בקינוחים, להיכנס לתוך שישברק ברוטב יוגורט עיזים חם, להתקרמל לאט בצלייה ארוכה לצד כתף טלה או אנטיפסטי עם דבש, רוזמרין ושמן זית.
איפה להשיג את הקסם הכתום?
בפסטיבל דלעות במשק אורגני שדה ירוק 31.10-30.11
בית יהושע, השני 1 טלפון" 09-8999878
גבעתיים, אנצו סירני 2 טלפון" 03-7518484
תל אביב, הרב ידידיה פרנקל 47 טלפון" 03-5433169