שרית שחם, רפלקסולוגית בוגרת מכללת רידמן ומתמחה בנשים וילדים, מספרת על בעיות הבריאות איתן התמודדו ילדים לאורך שנת הקורונה ואיך הרפלקסולוגיה מסייעת בתהליך הריפוי
בואו נדבר רגע על הילדים שלנו וההשפעה של שנת הקורונה על נפשם הרכה: ריחוק חברתי, שיעורים בזום, אחים קטנים, אחים גדולים, דרישות, חובות, הורים לחוצים וטרודים, ארבעה קירות, זמן מסכים בלתי מוגבל והרבה הרבה פחות התייחסות לצרכים של כל אחד ואחד כפרט.
המציאות הביאה עלינו מצב נתון, שדרש שינוי מיידי באורח החיים של כולנו. והנה נדמה, ואני נזהרת במילותיי (כי מי יודע, כבר למדנו שאנחנו לא יודעים מה יוליד יום) שהקורונה מאחורינו, אבל את הריקושטים והתוצאות של השנה המאתגרת הזאת אנחנו מתחילים לראות אצל חלק מהילדים דווקא עכשיו.
כמעט כל אחת מחברותיי משתפת אותי בקשיים עם לפחות אחד מילדיה: בעיות קשב וריכוז שהתגברו, כאבי בטן, חוסר סבלנות, מיגרנות, התפרצויות זעם, התבודדויות, חרדות ועוד.
אם יש דבר שחובה עלינו כהורים לעשות הוא לא להתעלם מנורות אדומות, מתגובות או ממעשים שאינם בשגרת יומם של ילדינו. רצוי לשתף חבר/ה ובמידת הצורך לתאם ייעוץ עם יועצת בית הספר או הגננת, לבקש סיוע דרך קופת החולים וכמובן לנסות ולהתאים לילד/ה טיפול שיסייע בהתגברות על הקשיים.
וכמו למבוגרים, גם לילדים מוצע כיום מגוון טיפולים שלכל אחד מהם היכולת לשפר, לקדם ולטפל במגוון בעיות.
שרית שחם, רפלקסולוגית בוגרת מכללת רידמן ומטפלת בקופת חולים מכבי טבעי ובקליניקה פרטית ברחובות, מסבירה על תמורות הרפלקסולוגיה בילדים ועל הבעיות איתן הגיעו ילדים לטיפול רפלקסולוגי בזמן הקורונה ולאחריה.
עם אילו בעיות התמודדו ילדים שהגיעו לקבל טיפול רפלקסולוגי?
"בזמן הסגרים הגיעו למרפאת מכבי ילדים עם בעיות סטרס, מיגרנות, כאבי בטן ואפילו טיקים ורבים מהם חוו חרדות. הרבה ילדים שיתפו אותי בבדידות שהם חווים. ההורים לא איפשרו להזמין חבר הביתה והם לא יכלו לצאת, וזה ממש גרם לחלקם לעצב ולקושי. הטיפול הרפלקסולוגי רומם אותם והמגע נתן להם את מה שהם היו זקוקים לו.
עכשיו אמנם ניתן לראות ירידה קלה בצורך בטיפולים, כי הכל נפתח ותחושת הבדידות המעיקה משתחררת אט אט, אבל עדיין רואים תוצאות של התקופה ומגיעים ילדים שזקוקים עדיין לסיוע. יש מי שחווים מיגרנות וחרדה, סטרס וטיקים שהרפלקסולוגיה מצליחה לאזן. כך למשל, ילד בן תשע שהגיע למרפאה כשהוא סובל מטיקים כתוצאה מסטרס שחווה בתקופת הקורונה. הילד קיבל אישור רופא והגיע אליי לטיפול. ילד רגוע, שנשכב על המיטה בלי בעיות, וקיבל את הטיפול באהבה. כמובן שבטיפול הראשון היו לו מעט חששות. שוחחנו על הטיפול, הסברתי לו שהטיפול נעשה דרך כפות הרגליים, שמתי מוזיקת רקע נעימה והתחלנו בטיפול. ומטיפול שני כבר הייתה לו התמסרות מלאה. הוא נרגע ואפילו נרדם באחד הטיפולים.
לפעמים אני מכניסה לטיפול דמיון מודרך, שכולל למשל חשיבה על צבע שאוהבים. הילד עשה תהליך מאוד יפה, ואחרי שישה טיפולים ראינו ירידה משמעותית בתדירות הטיקים. דוגמה נוספת היא של ילדה כבת 12, שהגיעה למרפאה עם מיגרנות קשות. שיתפתי אותה שגם אני חוויתי מיגרנות קשות ואט אט החששות מהטיפול התפוגגו. המוזיקה, המיטה הנוחה והצחוק בינינו מביאים לטיפול נינוח שמביא לתוצאות. עם הטיפולים, המיגרנות פחתו והילדה יכלה לחזור לשגרה".
אחרי כמה טיפולים ניתן להבחין בשיפור?
"תוצאות ניכרות אחרי בערך שישה מפגשים. אפשר כמובן להבחין לפעמים בתוצאות כבר קודם לכן, אבל שישה מפגשים הם זמן נכון. סדרת טיפולים נעה בין עשרה ל-14 טיפולים. חשוב לציין שטיפול רפלקסולוגי מחייב רצף. כשילד מגיע לטיפול גם במרפאה וגם בקליניקה, הוריו מקבלים הדרכה להמשך טיפול בבית. על מנת לשמר את הטיפול, אני מראה להורים את הנקודות בכף הרגל והיכן לבצע את העיסוי. הם ממשיכים ועושים את הטיפול בבית, כך שהטיפול יניב את התוצאות הטובות ביותר".
ילדים לא נרתעים בכניסה לקליניקה ולנוכח הצורך במגע ממך כאדם זר?
"כשילדים נכנסים בפעם הראשונה לקליניקה הם קודם כל בוחנים את החדר. יש תמונה יפה של ים שמשרה רוגע ואיור של כפות רגליים שמסקרן אותם. יש ילדים שלא נרתעים ואחרי שיחה קלה ונעימה מתמסרים לטיפול. לטובת אלה שמתחברים בהדרגה, יש לי מגוון משחקים שעוזרים לתהליך. לפעמים אנחנו מתחילים כשהילד עושה טיפול להורה ומשם ממשיכים. במידה ואנו חשים קושי, הטיפול יכול להיות גם כשהילד יושב על ברכי ההורה ואפילו יחד על הרצפה. עיסוי כף הרגל יכול להתקיים בכל מצב במידה והילד מסרב לשכב על המיטה בשלב ראשון. אנחנו בעיקר זורמים עם הילד ליצירת אווירה נינוחה ובטוחה".
מהו המגע הנכון לילדים או שאין דבר כזה?
"ילדים אוהבים בדרך כלל מגע מלא ועדין, שלא כמו במבוגרים שאוהבים נקודות לחיצה עמוקות או כואבות קצת יותר. המלצתי להורים שחווים קשיים עם ילדיהם היא למצוא לילד טיפול במגע שנעים לו. טיפול במגע משרה שלווה על מערכת העצבים, וכזו היא הרפלקסולוגיה. מניסיוני המקצועי, ילדים מחכים להגיע לטיפול, הם לא מוותרים וחשים בעצמם בשינוי לאורך סדרת הטיפולים. עם סדר היום העמוס שלנו, להורים אין תמיד זמן ושלווה להעניק לילד מגע, וזה כמובן חבל. בנימה אישית אני ממליצה על יותר חיבוקים ומגע, ובפרט עיסוי. זה יוצר דינמיקה משפחתית טובה. ברגע שעושים לילד עיסוי, גם ההורה יכול לקבל עיסוי מהילד, וזה יוצר קשר מיוחד בין בני הבית.
אני אמא לשלושה קטנים שלא נרדמים ללא עיסוי. בערב הסדר הוא ארוחת ערב, מקלחת ומשם עיסוי של כמה דקות בכפות הרגליים ואז הם נכנסים למיטה. כל אחד מבקש לפי אופיו. הגדול נרגע די מיד ועם כל דרך שאעשה. האמצעי יותר מדייק אותי על איך שהוא רוצה. הוא גם מכוון את עוצמת הלחיצה כשהוא לוחץ על האצבע שלי. הטיפול עוזר לנו בבית ומשפיע מאוד על הדינמיקה המשפחתית. לפעמים אחד הילדים עוזר ומעסה את הרגל השנייה, לפעמים הם מבקשים לעסות את הרגליים שלי או את של אבא שלהם. רפלקסולוגיה מצוינת גם לתינוקות מגיל לידה, מקלה על בקיעת שיניים, כאבי בטן ועצירויות ומסייעת בהורדת חום. עם הקורונה ובלעדיה, קושי וסטרס צצים לאורך החיים: במעברים בין גן לבית ספר, תקופות מבחנים וכדומה. ההבנה שטיפול מסייע בכל אלה יכולה למנוע התפתחות של בעיות ארוכות טווח. לכן אני ממליצה בחום להפוך את הטיפול במגע לאורח חיים. אשמח לראותכם בקליניקה שלי ובסדנאות לנשים לאחר לידה".
שרית שחם, בוגרת מכללת רידמן ומתמחה ברפלקסולוגיה בנשים ובילדים, טל' 050-7727882.