אם קיבלתם פעם יין משובח בכוס מים עבה, בכוס זעירה או בכוס פלסטיק, ושמתם לב שאתם פשוט לא מצליחים לקלוט את הניואנסים שלו, אל תרגישו אשמה, זה לא אתם, וזה גם לא היין. זאת הכוס. לא כל כלי קיבול שיכול להכיל נוזלים מתאים ליין.
כלי זכוכית חשובים ביותר לתהליך הטעימה וההערכה של היין – הם משפיעים על האופן שבו תתפסו את הצבע, הניחוחות והטעם, כך שאיכות הכוס חשובה לחלוטין. למרבה המזל, יש אפשרויות רבות שם בחוץ, כך שבטוח תוכלו למצוא את הכוס המושלמת עבורכם, כזו שמאזנת בין האסתטיקה שאתם אוהבים לבין התקציב שעומד לרשותכם והמקום בארון המטבח שלכם.
הגודל והצורה – בהחלט קובעים
באופן כללי עליכם לחפש כוסות יין מקריסטל עם גביע גדול ושוליים דקים, שמתחדדות מעט בחלקן העליון ומתאזנות היטב בכף היד.
ככל שכוס היין תהיה צלולה יותר, כך צבע היין יראה עשיר יותר. ככל שהשפה תהיה דקה יותר כך הכוס פחות תסיח את הדעת בעת לגימת יין. בנוסף, כוס יין בעלת גביע רחב ופתח צר (אך לא קטן מדי לשתייה) תתרום להעצמת ניחוחות היין, תספק להם הרבה מקום להתרחב, ואף "תכלא" אותם בפנים.
זכוכית שנופחה ביד בדרך כלל תהיה דקה יותר, מה שיורגש בעיקר בשפת הכוס ובכף היד, שכן כוס היין תהיה מאוזנת יותר בהשוואה לכוס זכוכית שנוצרה על ידי מכונה. כיום ניתן לראות לא מעט כוסות יין המשלבות בין קערות שנופחו בעבודת יין, לבין גבעולים שיוצרו במכונה. כוסות אלו יכולות להציע לכם פשרה טובה בין נראות לעלות.
כוסות יין מסורתיות מגיעות עם גבעולים כך שהידיים לא נוגעות בקערה עצמה, ואינן מותירות טביעות אצבע או מחממות את היין מעל לטמפרטורת ההגשה המתאימה. עם זאת כוסות ללא גבעולים כן הפכו להיות פופולריות יותר עם השנים, מכיוון שקל לאחסן אותן, הן ידידותיות למדיח הכלים ופחות נוטות להישבר.
הכל באחת, או אחת לכל אחד
חובבי יין רבים מסתפקים בכוס יין יומיומית לכל מטרה, מכיוון שהיא עושה עבורם את העבודה. אולם הצעד הנכון יהיה לרכוש כוס יין אדום לכל מטרה, כוס יין לבן לכל מטרה ואולי כמה גביעי שמפניה.
בדרך כלל כוסות יין אדום כוללות קערות גדולות יותר ופתחים רחבים יותר בהשוואה לכוסות של יין לבן. כוסות יין מבעבע צריכות להיות צרות וגבוהות או לכלול שפה צרה מעט יותר כדי ללכוד היטב את הניחוחות ולתעל את הבועות שלא "יברחו" החוצה.
באשר ליינות קינוח, הכוסות המסורתיות של שרי ופורט צריכות להיות קטנות, מכיוון שהיינות העשירים הללו נצרכים בדרך כלל בכמויות קטנות.
אם יש לכם תקציב ומתחשק לכם להשקיע בחוויית שתיית היין שלכם, יש גם סוגי כוסות יין שנועדו להחמיא לסוגים ספציפיים של יין, במקרה הזה כוס יין המיועדת לשתיית פינו נואר תהיה שונה מכוס המתאימה לשתיית יין קברנה סוביניון. הגדלים והצורות של הקערות ישפיעו על עוצמת ומורכבות הריחות, כאשר שולי הכוס יקבעו כיצד היין ינחת על הלשון וישפיעו על האופן שבו תתפסו את טעמו.
כוסות אלו נחשבות אולי למותרות, אולם אם רק תעשו מבחן טעימה מיד תגלו עד כמה הן משפיעות על טעמו של היין.
שמרו על כוס היין חצי מלאה, לא חצי ריקה
בכל כוס יין שתבחרו, הקפידו תמיד שהיא תהיה רק חצי מלאה ולא מלאה עד הסוף (אלא אם כן מדובר בכוסות צרות וגבוהות ליינות מבעבעים, שכן מילוי חצי כוס יכול לגרום לבועות להתפוגג מהר יותר).
עליכם להשאיר מספיק מקום כדי שהיין יתחמצן באוויר והניחוחות ישתחררו. אל תדאגו, האורחים שלכם לא יחשבו שאתם מתקמצנים עליהם, כאשר אתם מקפידים על הגשה מושלמת, הם בכל מקרה יפיקו הנאה כפולה ומכופלת מכל כוס יין שהם לוגמים.




