עיטור_ראש,_סִיבּוֹנדְֵל,_גינאה,_1970-1960צילום_דוריאן_גוטליב.
עיטור_ראש,_סִיבּוֹנדְֵל,_גינאה,_1970-1960צילום_דוריאן_גוטליב.

מפגשים בדרך הזהב

התערוכה "מפגשים בדרך הזהב", שתפתח במוזאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח ב-2 לאוגוסט, מציגה מפגש בין דתות ותרבויות במערב אפריקה לבין דת האסלאם. בתערוכה מוצגים חפצים המספרים את סיפורו של נתיב הסחר בזהב שדרכו הגיע האסלאם למערב אפריקה, נתיב אשר חיבר בין דתות ומסורות.

מקצת מהמוצגים בתערוכה נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות בישראל, אך רובם הגיעו מתרבויות מערב אפריקה ומדבר סהרה. כל המוצגים נדירים וייחודיים, והם מתעדים ומגלמים את סיפור חיי הרוח של הקהילות שמהן הובאו.

בין המוצגים מבחר מסכות, כיסויי ראש, חפצים טקסיים וחפצים בעלי משמעות מאגית. המוצגים בתערוכה לא נוצרו כיצירות אמנות, אלא לפולחן ולטקסים, ועל פי האמונה האנימיסטית, היו ברובם משכן לרוחות ולכוחות מאגיים. כדי לרתום את הכוחות הללו למען בני האדם, הוסיפו לפסלים ולמסכות חומרים מאגיים שנחשבו לרבי עוצמה יותר מהפסלים עצמם. לדוגמה, המסכות בתערוכה ששימשו בטקסי בני הגְרֵבּוֹ, נצבעו ועוטרו בחומרים כגון חרוזים, צדפים, מתכות, פרוות חיות טרף, שיני חיות טרף, מסמרים ומראות. במקצת המסכות עוצבו עיניים דמויות גליל בולט, והן שימשו מגן רוחני ללוחמים. ידוע כי סדרת עבודותיו של פבלו פיקאסו בשם "הגיטרה" הושפעה ממסכה של בני הגְרֵבּוֹ, והיא הייתה תלויה בחדר האוכל של האמן.

התערוכה כוללת מוצגים אשר משקפים את חלחולה של דת האסלאם לחיי הרוח של הקבוצות האתניות השונות במערב אפריקה. לדוגמה, נראה מסכות סוֹוֵיי של אגודת הנשים סַנְדֵה, אשר בחלקן העליון מגולפים קרניים וקמעות מוסלמיים. הקמעות מרמזים על שילוב האמונה המוסלמית בדת המקומית. עיטור ראש נוסף המציג שילוב של מסורות מוסלמיות בתרבות המקומית הוא עיטור ראש בצורת קופסה המכונה "סִיבּוֹנְדֵל" שבו השתמשו בני הבָּאגָה מגינאה קוֹנַקְרִי בחתונות ובלוויות. בקופסת הסִיבּוֹנְדֵל המוצגת בתערוכה, יושבות דמויות

של אנשי צבא ופקידים בלבוש מוסלמי. לחלקה האחורי של הקופסה נוסף זנב אשר מסמל את אל-בֻּּּרָאק, הבהמה הפלאית המעופפת שעל גבה רכב הנביא מוחמד ממכה אל אל-אקצא.

נוסף על חלחולן של מסורות מוסלמיות עממיות לחיי הרוח של קהילות מערב אפריקה, גם דת האסלאם האורתודוקסית חלחלה למרחב זה. כדוגמה נמצא בתערוכה ספרי קוראן, ספרי תפילות, קופסאות לספרי קוראן ולוחות אשר שימשו ילדים ללימוד קרוא וכתוב של פסוקי קוראן. על פי המסורת המוסלמית, הקוראן הכתוב בערבית הוא ההתגלות האחרונה של דברי אללה לבני האדם ומהווה את הבסיס לדת האסלאם.

בתערוכה מוצגים גם כלים שונים שהיו חלק מהמסחר הטרנס-סהרי בזהב בין מדינות מערב אפריקה המשוונית לבין ארצות האסלאם. מקצתם כלים שימושיים ומקצתם בעלי משמעות מאגית וטקסית, ולכן עוטרו בצורה עשירה וייחודית. לצידם מוצגים שני מטמוני מטבעות זהב מהתקופה הפאטימית (1171-909 לספירה) , אשר נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בישראל, לרבות זהב אשר מקורו במערב אפריקה. העדות החומרית על המסחר בזהב מספרת לנו, על הנתיב ועל הדרך שבה הגיע האסלאם לערב אפריקה ונטמע בהם.

"התערוכה "מפגשים בדרך הזהב" היא הזדמנות ייחודית לחשוף את הקהל הרחב אל מערב אפריקה, מרחב גיאוגרפי לא מוכר ובעל היסטוריה עשירה ומגוון גדול של תרבויות ודתות" אומרת שרון לאור-סירק, מנהלת המוזאון ואוצרת התערוכה. "תודה למשאילי היצירות שגם ליוו את צוות המוזאון במהלך בניית התערוכה: דינה ומיכאל וייס, משפחת רואש, מוזיאון ישראל, ירושלים ורשות העתיקות.

מפגשים בדרך הזהב

שעות פתיחה

ב, ג, ה בין 16:00-10:00, ד בין 19:00-12:00, שישי ושבת בין 14:00-10:00,

המוזאון משתתף בפרויקט שבת ישראלית ופתוח לקהל ללא תשלום בימי שישי ושבת

www.ine-museum.org.il

רח' העצמאות 60, באר שבע | טלפון: 08-6993535

 

 

.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »
צרכנות

הפלה פרטית – מה חשוב לדעת

להפסקת הריון המתבצעת באופן פרטי יש לא מעט יתרונות שיכולים לאפשר לך הליך מקצועי, דיסקרטי ונכון לך. לכל מרפאה או גוף רפואי יש את הדרך

קרא עוד »