התערוכה "נחמה ריבלין - מטבח משלה, צילום: אמיר מנחם

מטבח משלה: אוסף המתכונים המיוחד של נחמה ריבלין ז"ל

"היחס של נחמה לאוכל, כמו גם לתחומים אחרים, היה שיטתי ויסודי בגלל ההכשרה המדעית שלה", אומר נשיא המדינה ראובן (רובי ) ריבלין לרגל תערוכה חדשה לזכרה שתיפתח ב-6.7 בחלל התצוגה של "אסיף – מרכז לתרבות אוכל בישראל

אשת הנשיא העשירי, נחמה ריבלין ז"ל, אהבה תרבות וקולנוע במיוחד. פעמים רבות הגברת הראשונה נראתה בירושלים כשהיא ממהרת לסרט, פסטיבל או לאירוע תרבות אחר. אבל הגברת ריבלין, נחמה כפי שקראו לה כולם, כך מסתבר לא נרתעה גם מחום המטבח. היא אהבה לבשל – לבשל אוכל ולא תככים פוליטיים.

"נחמה בישלה לא רק כדי לרצות אנשים. היחס שלה לאוכל, כמו גם לתחומים אחרים היה שיטתי ויסודי בגלל ההכשרה המדעית שלה. הייתה לה נפש של אמן והיא ליקטה ידע בכל מקום אליו הלכה", אומר ברגש בעלה נשיא המדינה ראובן (רובי ) ריבלין.

נחמה ריבלין, כך מעיד 'בעלה של אשת הנשיא', אכן אהבה לחקור ולהתנסות בבישול ואפייה עד שהפכה בעצמה לבשלנית ואופה מחוננת. אוכל, כמו תחומים נוספים בהם התעניינה, היה עבורה צוהר להביט דרכו אל העולם בסקרנות וללמוד באמצעותו על טבע, סביבה וטבע האדם.

בשני המטבחים הירושלמים שלה: בבית המשפחה בשכונת בית הכרם ובמשכן הנשיא בשכונת טלביה, הותירה הגברת ריבלין ספרי בישול ומתכונים כתובים בכתב ידה, לצד כלים ואביזרי מטבח שנוצרו על ידי אמנים מקומיים. גם צמחי תבלין ופרחים שגידלה בעצמה ועלים שנהגה לייבש. במטבחים שלה נמצאו גם מתלים וארונות שהיא תכננה בהתאמה אישית אצל נגרים וחרשי ברזל ירושלמיים, כדי לאחסן בהם את האוצרות היקרים ללבה.

שנתיים לאחר פטירתה של נחמה ריבלין, בעקבות מחלת ריאות ממנה סבלה ולאחר השתלת ריאות שלא צלחה, תושק תערוכה חדשה בשם: "נחמה ריבלין: מטבח משלה", ביום שלישי 6.7, בחלל התצוגה של "אסיף – מרכז לתרבות אוכל בישראל" שאוצרת העיתונאית וחוקרת האוכל רונית ורד.

זו תהיה התערוכה הראשונה שתוצג במרכז "אסיף" שהוקם  בלב תל אביב, במטרה לחקור ולקדם את תרבות האוכל המקומית והבינלאומית ויתקיימו בו תערוכות קולינריות מתחלפות ותפעל בו ספרייה ציבורית עם אלפי ספרים ומתכונים.

אחרי מותה של נחמה התברר שהיא הותירה כ-1,000 מתכונים בכתב ידה. חלק ניכר מאוסף המתכונים יוצג בתערוכה.  כ-80 מהמתכונים שיוצגו כתובים על כרטיסיות מקוריות, ועוד כ-600 הדפסים של כרטיסיות השמורות באוסף. בנוסף, כ-50 מתכונים של נחמה נוסו ובושלו במטבח הניסויי של מרכז "אסיף", ולדברי האוצרת 20 מהם מסמלים את המטבח הישראלי.

רונית ורד: "המתכונים נכתבו במשך עשרות שנים על כרטיסיות נייר פשוטות והוחזקו במיני קופסאות ותיבות מאולתרות. על חלק גדול מהכרטיסיות מצוין המקור למתכון, כמו שם העיתון או שמה של חברה שנתנה לה את המתכון לעוגה או לפשטידה. במתכונים מאוחרים יותר רשומים בכתב ידה גם שמות של שפים ידועים מהארץ ומהעולם".

 מה אפשר ללמוד מהאוסף הקולינרי של נחמה?
"אוסף המתכונים משקף את השפעתם של תהליכים היסטוריים וכלכליים על חיי היומיום של תושבי הארץ, משנות הצנע ועד לשגשוג הכלכלי ולצמיחתה של תרבות צריכה גלובלית בעשורים שלאחר מכן. תיעוד והנצחת האוסף איפשר לנו לחקור ולהרחיב את השיח בתחומים ובנושאי עניין שהיו קרובים ללבה של הגברת ריבלין, כמו מטבח ירושלמי, פירות הדר, עשבי תבלין וקרמיקה ישראלית".

כאחת הירושלמיות, ללא מכוניות שרד ומלווים למעט מאבטח אחד, נחמה ריבלין אהבה לסייר בשוק מחנה יהודה עם עגלת הקניות ומחולל החמצן שהיה צמוד אליה תדיר. "הסיבוב השבועי הקבוע בשוק, גם בשנים שבהן היא התקשתה ללכת, היה עבורה צורך אמיתי. היא אהבה ללכת לשוק, לדבר עם הירקנים, המוכרים ואנשי התבלינים. בחצר שלנו או במרפסת היא הייתה יוצרת עציץ גדול שהיה מעין שדה קטן. נחמה שתלה וגידלה בפאטיו או מעבר לאדן החלון כל מה היה אפשר. הייתה לה הבנה אמיתית בחקלאות ובאדמה. סוחרי הירקות בשוק ראו בה חברה, שותפה, ומומחית לכל דבר ולא רק אשתו של הנשיא", משתף  בעלה הנשיא ריבלין.

מתכון ללימון כבוש של נחמה ריבלין, צילום: יח"צ

רונית ורד, מה מלמד המטבח על נחמה ריבלין?
"הבישול והאפייה היו עבור נחמה אמצעים להעניק חום ולהזין אהובים וקרובים, אבל גם דרך לחקור את העולם באופן מדעי ושיטתי תוך חיפוש אחר יופי ותענוגות חושיים. בביקוריה הקבועים בשוקי ירושלים היא חיפשה חומרי גלם איכותיים והייתה גם לקוחה נאמנה של חקלאים מקומיים ויצרני מזון זעירים. היא ליקטה פטריות וצמחי בר, חקרה תבשילים מסורתיים והקפידה ליישם עקרונות של קיימות ושמירה על הסביבה זמן רב לפני שאלה הפכו למגמות עולמיות".

במקביל, לצד אוצרות מטבחה של נחמה ריבלין יש בתערוכה מיצב כלי קרמיקה שיצר הקדר גור ענבר, הכולל כ-300 כלים שעוצבו בעבודת אובניים. המיצב מתנשא על קיר בגובה 5.7 מטר ונוצר בהשראת המטבח של אשת הנשיא וברוח תור הזהב של הקרמיקה הישראלית בשנות ה-80-50 של המאה הקודמת.

על החווה האורבנית שעל גג המבנה יש אוסף נדיר של זנים שונים של זעתר, נענע, מרווה וצמחי תבלין. האוסף, נאצר בשיתוף פעולה עם מכון וולקני, לאות מחווה לגינת התבלינים הקהילתית שהקימה ריבלין בחצר בית הנשיא.

במיוחד לתערוכה: יוקרן סרט האנימציה "אחד לארבע" שיצרו המאיירת רוני פחימה ולהקת המחול של אבשלום פולק. הסרט ילווה הקלטה בת שלוש דקות וחצי, בה נשמעת נחמה ריבלין מספרת בקולה וזמן קצר לפני מותה על אהבתה לטבע ועל הגינות שיצרה בבית המשפחה ובמשכן הנשיא.

מרכז "אסיף" הוקם כשיתוף פעולה בין אשת העסקים טרי קאסל לבין נעמה שפי, המייסדת והמנכ"לית שלJewish Food Society, לשימור מורשת יהודית קולינרית.

"נחמה ריבלין: מטבח משלה",
אוצרת: רונית ורד,
פתיחה ביום שלישי 6.7,
"אסיף" – מרכז לתרבות אוכל בישראל,
לילנבלום 28, תל אביב.

שעות פתיחה:
ראשון עד חמישי: 18:00-10:00,
שישי: 14:00-10:00.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »