היכל המשפט בתל אביב. צילום: נטלי פורטי

שיח משפטי עם עו"ד עינבר לב ועו"ד קובי צאיג

לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים התקיים פאנל משפטי בתכנית "הקול טוב" עם נטלי פורטי (רדיו סול, כל רביעי 16:00-18:00) עם עו"ד עינבר לב, מומחית לדיני משפחה, ועו"ד קובי צאיג, שעוסק בחדלות פירעון.

לדברי עו"ד לב, אווירת מי טו טרם חלחלה לאולמות בית המשפט. "לצערי יש קלות ראש להטרדות מיניות בתוך בית המשפט. זה קורה בין היתר בגלל תלונות שווא".

האם יש אלימות נגד גברים?

"אני לא נתקלתי באלימות נגד גברים ואני בתחום הזה כבר 20 שנה".

 

 

עוד התייחסה עו"ד לב למקרה מאוד חריג שהגיע למשרדה. בני זוג התגרשו לאחר 18 שנות נישואים בשנת 1993. במועד זה הם חתמו על הסכם גירושים, שקיבל עוד באותו היום תוקף של פסק הדין. אחד הסעיפים בהסכם קבע, כי אם בעתיד הגבר יקבל פיצויים ממקום עבודתו, האישה תהיה זכאית למחציתם.

השניים שמרו על יחסים תקינים, וגידלו את ילדיהם תוך שיתוף פעולה, אך אז, לפני מספר שנים, חודשים לפני שהגבר יצא לפנסיה, הגישה האישה תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, שבה דרשה לקבל את חלקה בכלל הפיצויים המגיעים לגבר ממקום עבודתו – חברה ממשלתית יציבה וידועה. עקב עשרות השנים בהן עבד הגבר ברציפות, הפיצויים אותם צבר הגיעו ליותר ממיליון שקלים.
במסגרת תביעתה, טענה האישה כי במועד הגירושין היא הסכימה לוותר על חלקה בזכויות הפנסיה של הגבר, אותן צבר בתקופת נישואיהם, סכום של מאות אלפי שקלים, לטענתה. כמו כן טענה האישה, כי הסכימה לפדות את כספי הפנסיה והפיצויים מעבודתה שלה ולהעבירם לרכושם המשותף, בהסתמכה על כך שהכספים אשר יגיעו אליה בערוב ימיה, עשויים לפצותה על כך.
הגבר, שנדהם מדרישתה המפתיעה של אשתו לשעבר, פנה לעו"ד עינבר לב, על מנת שתייצגו במאבק המשפטי המחודש נגד אשתו לשעבר.
בכתב ההגנה ציינה עו"ד עינבר לב, כי כוונת הסעיף בהסכם הייתה שהאישה תהיה זכאית למחצית מכספי הפיצויים ממועד נישואיהם ועד המועד שבו התגרשו, ולא מעבר לכך. לדברי עו"ד לב, אילו הסעיף היה קובע הוראה כה חריגה, לפיה גרושה תהיה זכאית לזכויות שנצברו עשרות שנים לאחר הגירושים, היה הדבר נכתב במפורש: "הוראה כזו לא נכתבה אפילו ברמז".
בנוסף, טענה עו"ד עינבר לב כי טענות האישה על ויתור על החלק בפנסיה של בעלה לשעבר לא היה ולא נברא, ולראייה – הדבר כלל לא צוין בהסכם הגירושין.
השופטת חגית מטלין סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון קיבלה את טענת הגבר, באמצעות עו"ד לב, וקבעה, כי לו חלוקת הכספים הייתה אמורה להיעשות על כספים שנצברו לאחר מועד הקרע, הרי שהדבר היה צריך להיכתב מפורשות ובצורה ברורה. לסיכום פסקה השופטת, כי האישה זכאית לחלקה היחסי בפיצויים במועד קבלתם על ידי הנתבע עם פרישתו עבור השנים מיום נישואיהם ועד למועד הגירושים. "לא שוכנעתי כי במקרה זה מתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות סטייה מהסדר זה", דברי השופטת.

 

 

עו"ד קובי צאיג התייחס לנושא הגירושין כשיקול אם לעבור יחד או בנפרד הליך של חדלות פירעון. "היה אצלי לקוח שיש לו חובות של מיליונים שאמר לי 'אם אשתי תדע היא תתגרש ממני'. השאלה אם לעבור את התהליך הזה יחד תלויה במה שמים בראש: את הזוגיות או את הכסף", אומר עו"ד צאיג. "אם מחליטים להישאר יחד אפשר למצוא דרך לעשות את זה גם כשהמצב הכלכלי קשה".

עוד הוא אומר כי "אם מישהו מתכנן גירושין ולמכור את הבית כדי להתחמק מחדלות פירעון שיידע שבית המשפט הולך שבע שנים אחורה, ובמקרים מסוימים אף יותר. גם חסכונות של מאות אלפי שקלים יכולים להתגלות בחקירה בבית משפט".

אלו ליקויים אתה רואה בחוק?

"חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי רחוק מלהיות מושלם. מצד אחד, רוצים לשקם את חדל הפירעון, אבל על פי החוק החדש מוכרים את הבית אלא אם יש ברירה אחרת, וזה פוגע בשיקום של החייב כי הוא מוצא את עצמו ללא קורת גג. רצו לקצר את זמן ההליך, אבל הטילו תשלומים חודשיים בלתי אפשריים על בני הזוג והתוצאה היא שיותר ממחצית האנשים שהחלו את התהליך לא מסיימים אותו. זו הסטטיסטיקה. ניסו להשיג דבר אחד והשיגו את ההיפך. בנוסף, הסכום שמשאירים לזוג לחיות ממנו מגוחך. אנחנו מדברים על 3,000-4,000 שקל בחודש. זוג לא יכול לחיות מזה".

 

 

לסיום, סיפרה עו"ד לב על המשרד שלה, שעוסק בין היתר בהסכמי גירושין, ירושות וצוואות.

ליצירת קשר עם עו"ד עינבר לב צרו קשר דרך אתר המשרד

 

עינבר לב צילום מסך מתוך האתר
עינבר לב צילום משה רון איילון

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »
צרכנות

הפלה פרטית – מה חשוב לדעת

להפסקת הריון המתבצעת באופן פרטי יש לא מעט יתרונות שיכולים לאפשר לך הליך מקצועי, דיסקרטי ונכון לך. לכל מרפאה או גוף רפואי יש את הדרך

קרא עוד »