המלכה הלנה, תצלום: באדיבות יד ושם

חסידת אומות העולם, מלכת רומניה הלנה, הונצחה בפתח תקווה

בעקבות הנצחת המלכה הלנה הוהנצולרן, הודיעה מרגרטה, המחזיקה בכתר הרומני, על כוונתה לבקר בפתח תקווה

לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ערכה עיריית פתח תקוה טקס חניכת כיכר חדשה ברחוב סלנט פינת בלפור על שמה של חסידת אומות העולם, מלכת רומניה, הלנה הוהנצולרן. הטקס נערך במעמד ראש העיר פתח תקוה, רמי גרינברג, שגריר רומניה בישראל ראדו לאוניד (Radu Loanid. Mr.), שגריר ישראל ברומניה, דוד סרנגה, ניצולי שואה וראשי ארגונים העוסקים בשימור זיכרון השואה.

מדובר באירוע הנצחה ראשון של המלכה בישראל, לאחר שהוכרה ע"י יד ושם בשנת 1993 כחסידת אומות העולם. האירוע המרגש זכה לתגובה גם מבית המלוכה הרומני, ששלח מכתב הערכה החתום ע"י המחזיקה בכתר הרומני, הוד מלכותה מרגרטה, נכדתה של הלנה ( Her Majesty Margareta Custodian of the Romanian Crown), שציינה כי תשמח להגיע לביקור בפתח תקוה. כמו כן, האירוע המרגש סוקר וזכה לתהודה בעיתונות הרומנית.

טקס ההנצחה לזכרה של המלכה הלנה, צילום: באדיבות עיריית פתח תקווה

על פי המידע שנאסף ע"י יד ושם, בקיץ 1941 פעלה המלכה הלנה למניעת הגירוש של יהודי סרביה, בוקוניבה ודורוחוי לטרנסיסטריה. כמו כן, פעלה המלכה אל מול ראש הממשלה דאז, מיחאי אנטוניסקו, כדי לאפשר לארגונים היהודים לשלוח סיוע רפואי, ביגוד ומזון ליהודים בטרנסיסטריה שהתגוררו בגטאות ובמחנות. הבקשה של היהודים הייתה כל כך חשובה למלכה האם והיא שלחה את עוזרה, אחרי חצות ובלילה סוער, ליידע את הרב הראשי של יהודי רומניה שהיא השיגה אישור לשלוח ליהודים בטרנסיסטריה עזרה.

ב-30 לאוקטובר 1942, גוסטב ריכטר, מאנשי צוותו של אייכמן, אשר שירת בתור המומחה לענייני יהודים בבוקרשט, כתב ש"המלכה האם אמרה למלך שמה שהתרחש לאנשים במדינה הזו היה נוראי, שהיא לא יכולה לעמוד יותר כנגד זה, ושכל עוד השם שלה והשם של המלך יהיה קשור לרצח היהודים היא תיקרא בספרי ההיסטוריה כאם של "מיכאל האיום". היא איימה על המלך שאם הגירושים לא יפסיקו מיידית, היא תעזוב את המדינה…". ב-1943 ובחודשים הראשונים של 1944, המלכה האם תרמה להחלטה לאפשר את חזרתם של אלפי יהודים מגורשים מטרנסיסטריה, כולל אלפי יהודים יתומים.

קדם לטקס חנוכת הכיכר טקס נטיעות עצים (ברחוב השופר) לזכר הנספים בשואה, כאשר ליד כל עץ הוצב שלט עם שם. ראש העיר ושגריר רומניה בישראל נטעו עץ לזכרם של ששת מיליוני היהודים שנספו בשואה ולאחר מכן כל יתר ניצולי השואה הציבו שלטי זיכרון לצד עצים. על כל שלט צוין שם של בן משפחה שנספה בשואה.

בנוסף, נכחו בטקס, קולונל לו'ציאן גוריקה (Colonel Lucian GURICĂ) הנספח הצבאי של רומניה בישראל, הגב' קולט אביטל יו"ר מרכז הארגונים, איל פביאן – ראש מטה ארגון א.מ.י.ר, חברת הכנסת לשעבר הגברת נאוה בוקר – יו"ר עמותת יד עזר לעמית, מוני שינשטיין  יו"ר יוצאי רומניה בפתח תקוה, ניצולת השואה אלכסנדרה אורטנברג, משה פלדמר יו"ר המרכז העירוני להנצחת השואה, שורדי שואה ובני משפחותיהם.

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »