פרויקט "מעלים זיכרון" של "לתת" ופייסבוק

"מעלים זיכרון": פרויקט מיוחד של פייסבוק ישראל ו"לתת" מעניק במה לעדויות הניצולים

נועה קירל, נטע אלחמיסטר, מאיה ורטהיימר, ריף נאמן, מעיין אדם, עומר דרור, יעל גולדמן ושורת יוצרי תוכן מובילים מחברים את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה באינסטגרם ומעלים את המודעות לכך שרבים מניצולי השואה בישראל חיים מתחת לקו העוני

ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיצוין בכ"ז בניסן תשפ"א, 7-8 באפריל 2021, ייצא לדרך פרויקט מיוחד שיזמו פייסבוק ישראל וארגון "לתת" בשם "מעלים זיכרון". הפרויקט נועד לחבר את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה, לתת במה לסיפורי הגבורה, להעלות את המודעות לכך שרבע מניצולי השואה בישראל חיים מתחת לקו העוני ולגייס תרומות שיסייעו לאותם ניצולים לחיות את שארית חייהם בכבוד.

לטובת הפרויקט התגייסו אמנים, יוצרי תוכן ומשפיענים מובילים ובהם: נועה קירל (1.1M), נטע אלחימיסטר (1.7M), ליאל אלי (398K), שר פיטנס (383K), ריף נאמן (352K), מאיה ורטהיימר (336K), קווין רובין (298K), דניאל עמית (284K), מעיין אדם (233K), עומר דרור (209K), גל זהבי (145K), ערן סויסה (140K), יעל גולדמן (137K), עמית פרקש (135K), נועה רוזין (49K), הדר מרקס (42K), אקי אבני (40.5K), ריי שגב (39K), קובי אפללו (38.8K), רז שכניק (27.2K). הנכסים הדיגיטליים של המשתתפים, אחריהם עוקבים במצטבר מיליוני צעירים, יחברו את הקהל לסיפוריהם של ניצולי השואה, ויעזרו להם להשמיע את קולם במציאות של דור הולך ונעלם.

 

פרויקט "מעלים זיכרון" של "לתת" ופייסבוק

 

השנים הקרובות הן ההזדמנות האחרונה לשמוע את העדויות החיות של שורדי השואה, שהולכות ומתמעטות משנה לשנה, והדור הצעיר בישראל מתקשה למצוא עניין ולהתחבר לתכני ההנצחה המסורתיים. בני נוער רבים כבר לא מכירים באופן אישי ניצולי שואה, לא שמעו עדויות חיות בשנים האחרונות (גם לפני משבר הקורונה) וחוששים שזיכרון השואה יימחק תוך מספר שנים. האירועים הרשמיים והמשדרים המיוחדים מתקשים לתפוס את תשומת ליבו של הדור הצעיר אל מול התכנים שמציעים האינטרנט והרשתות החברתיות – ובכך גובר החשש לשימור הזיכרון הקולקטיבי.

במסגרת הפרויקט הגיעו הידוענים לבתיהם של ניצולי שואה והשתתפו בשיחה אינטימית ומרגשת על סיפור גבורתם, הילדות בתקופת השואה, שימור זיכרון השואה וחייהם כיום בישראל. המפגשים תועדו על ידי המשתתפים, ויעלו לחשבונותיהם הפרטיים כקטעי Stories באינסטגרם במהלך ערב יום השואה. המשתתפים "יתרמו" את החשבונות האישיים שלהם לטובת הפרויקט ובכך יאפשרו במה וחשיפה לסיפורי הניצולים ואף יעודדו את העוקבים שלהם לתרום לארגון לתת, כדי לתמוך בניצולי השואה שחיים בעוני.

בפרויקט השתתפו ניצולי שואה מרחבי הארץ, חלקם נתמכי "סיוע לחיים" של ארגון לתת. בין המשתתפים: אסתר רוסק, רחל הלברון, לריסה ליטבק, אידה רשקוביץ, יוסף שולט, צבי כהן, מרדכי צ'חנוב, חנה ליבמן, רפאל לחמן, אלקה אברמוביץ', צבי מל, ג'ני רוזנשטיין, הירש בינסקי, בלה נוימן, אסתר גרייצר, לאה ודררו, מרדכי פייר, צבי אשד, נחום בוגנר, עליזה לנדאו.

 

פרויקט "מעלים זיכרון" של "לתת" ופייסבוק

 

במשך 24 שעות, הפיד באינסטגרם ייראה מעט אחרת – הידוענים יציגו את סיפורי הגבורה דרך העיניים שלהם, כפי שתועדו במפגשים האינטימיים עם ניצולי השואה, וייצרו חיבור בין-דורי מרגש ומקורי, שמדבר בשפה של הדור הצעיר ומשתמש בפלטפורמות בהן הם נמצאים. כך ניתן קול לניצולי השואה שעוד יכולים לספר בגוף ראשון את סיפור חייהם, לפני שיהיה מאוחר מדי.

על פי נתונים של ארגון "לתת", חיים כיום בישראל 179,600 ניצולי שואה – מתוכם כרבע חיים מתחת לקו העוני, במצוקה כלכלית ובתנאי מחיה מחפירים. במהלך שנת 2020 נפטרו כ-17,000 ניצולי שואה, ביניהם כ-900 ניצולים שנפטרו בעקבות נגיף הקורונה. בארגון לתת ובפייסבוק ישראל מקווים כי המצג האותנטי של מציאות ניצולי השואה בישראל, בפלטפורמות של פייסבוק, יעורר מחשבה ושיח סביב הנצחת השואה בקרב צעירים ויניע אותם למעורבות חברתית גדולה יותר למען דור הניצולים ולמען שימור הזיכרון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »