סמבוסק של דליה חרפוף
סמבוסק של דליה חרפוף

סוד הסמבוסק של הכורדיה מעמק התימנים נחשף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email

הכורדיה מעמק התימנים, הלא היא דליה חרפוף האהובה, משתפת אותנו במתכון לסמבוסק ובסיפור מאחוריו. מתוך ספר מתכונים "זיכרונות מהמטבח הכורדי" שייצא לאור בקרוב בהוצאת בוקדיל.

סמבוסק הוא כיסון שממלאים אותו בכל מיני מילויים. המילוי הכי פופולרי הוא בשר, ובשבועות היינו ממלאים אותו בגבינה וקוראים לו קאדה. הפעם, לטובת הצמחונים, נמלא את הסמבוסק בחומוס, אותו השרינו כל הלילה.

אני מכינה סמבוסק קטן כי אני עדיין זוכרת את הסמבוסק הענק שהיו מגישים באירועים והאורחים בקושי היו מצליחים לסיים אותו. על זה הייתה אומרת סבתא חזלה "העין אוכלת".

הכנת הסמבוסק בילדותי הייתה אירוע קהילתי לכל דבר. סבתא שלי הייתה יושבת על הכביש עם מגש ענק, ויחד עם שתי חברות טובות מכינה סמבוסק מחמישה קילו של קמח, כדי שיספיק לכל האורחים באירוע. בזמן שסבתא הייתה לשה את הבצק וחברתה הייתה מכינה את המילוי, הן היו מספרות סיפורים על ילדותן בכורדיסטן, על ימי הכביסה שבהם היו יורדים לנהר, על ימי הכנת הלחם המיוחד ומודות לקדוש ברוך הוא על כל השפע שנתן.

עד היום אני לובשת את השמלה של סבתא. היא כל כך אופיינית לכורדיות של פעם שמוזיאון ישראל פנו אליי וביקשו להציג אותה בתערוכה, לצד אביזרים אותנטיים של העדה.

 

 

כמעט התפתיתי למסור את השמלה, אבל אז החלטתי לעשות משהו שיותר יכבד אותה – לערוך סדנאות אוכל בבית ולהכין את כל המאכלים שסבתא שלי הייתה מכינה, בשמלה המיוחדת שלבשה ועם הצמות שמאפיינות את כל הילדות הכורדיות.

בעשר השנים האחרונות נכנסו לביתי 25 אלף איש – כולל תיירים מכל העולם – שאכלו את הסמבוסק שלי ואני מאוד גאה על כך.

כשמגיעים אליי כורדים או עיראקיים הם בוכים על צווארי ונזכרים בסמבוסק שסבתא שלהם הייתה מכינה. אני לא יודעת אם הסמבוסק שלי הכי טעים בעולם (למרות שבסוד אגלה לכם שאבא שלי אהב אותו יותר מהסמבוסק של אמא שלי), אבל אני יודעת לומר שאני עושה אותו מכל הלב וכשאני שומעת אנשים אומרים "טעים" זה נותן לי דחף להכין יותר טעים.

אני מגישה את הסמבוסק עם הרבה הפתעות בצלחת – טחינה ביתית, לפת, חמוצים, מה שיש בעונה. לעתים אני מכינה שמן זית מעץ הזיתים שבחצר הבית שלי וכותשת אותו, כמו פעם, עם אבן. אין מה לעשות, למרות הקדמה – כורדי נשאר כורדי.

החלטתי להכניס את המתכון הזה לספר כי חשוב לי מאוד שאנשים יכינו את הסמבוסק הזה בבית, גם אם זה לא המסורת שלהם, ולו בשביל שישמרו את המאכלים של פעם. למען סבתא חזלה והחברות שלי שחיו בתקופה פשוטה יותר, בלי טלוויזיה, בלי וואטסאפ, אבל עם הרבה שמחה ואהבה בלב.

 

 

מתכון לסמבוסק

מצרכים ל-70 חתיכות: קילו קמח, 2 כפות גדושות של שמרים, 2 כפות של שמן, כף גדושה של מלח, 3 כוסות מים פושרים.

למילוי: חומוס שמשרים כל הלילה.

אופן הכנה: תוך כדי הלישה של הבצק הוא תופח ומכפיל את עצמו. לתת לו לנוח על משטח מקומח.

אני לא נעזרת במערוך או בכלי עזר נוסף, אלא קורצת את הבצק בידיי. יש אפשרות לעדן את הצורה שלו, אבל אני ממליצה על הדרך הפשוטה ביותר: למעוך את הקצוות עם מזלג.

לפני שמניחים את הסמבוסק במחבת מוסיפים 2 כפות שמן. פעם היו מטביעים את הסמבוסק במחבת מלא שמן, אבל בשנים האחרונות שמים יותר דגש על אוכל בריא, ולכן אני ממעיטה בשמן.

ניתן להגיש עם חמוצים. אני אוהבת לפת וזיתים שחורים, לצד טחינה ביתית. בתיאבון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

סיור מאפיות וטשולנטיות במאה שערים עם ישראל טו גו צילום יוסף שפייזר
אוכל

טעים להכיר את ירושלים

אחרי שטקסי הפרשת חלה הפכו לדבר הכי לוהט בארץ עם מפגשים סודיים של בנות מצחקקות וברכות מרבניות בכירות, הרחוב החרדי מכה שנית – והפעם עם טקס שעוד

קרא עוד »
הבשורה תיאטרון דימונה צילום יוסי צווקר
ראשי

מדרום תגיע הבשורה

תקופת הקורונה אפשרה לנו, כחברה, להתבונן על הנעשה בחברה שלנו, תוך גילוי כוחם הבלתי מעורער של השלטון, אמצעי התקשורת והרשתות החברתיות. לכולם היכולת לסדוק ולערער

קרא עוד »