כרזת התערוכה החדשה בגלריית הציפור הכחולה, צילום: יח"צ

"בין קפה לקפ(ה)-סו-לה" – תערוכה חדשה בגלריית הציפור הכחולה

בתערוכה הייחודית (אוצרת: שרה רז), שתיפתח החל ממוצ"ש הקרוב 26.3 ועד לסוף אפריל, יוצגו יצירות אומנות של 19 אומניות ואומנים העשויות קפה וקפסולות קפה

התערוכה "בין קפה לקפ(ה)-סו-לה – יצירות בקפה ובקפסולות קפה" (האוצרת: שרה רז) תוצג בגלריית הציפור הכחולה בפתח תקוה החל ממוצ"ש 26.3 ועד ל-30 באפריל. אירוע פתיחת התערוכה יתקיים במוצ"ש הקרוב 26.3 בשעה 20:00 בגלריית הציפור הכחולה, רחוב רוטשילד 75, ובמהלכו יישאו דברים ראש העיר פתח תקווה רמי גרינברג ושרה רז, יו"ר עמותת אמני פתח תקוה, מנהלת הגלריה ואוצרת התערוכה, שהיא ציירת, פסלת, כותבת שירה וסיפורת ואוצרת תערוכות גם במוזיאון חוצות ובאשכול פיס בפתח תקוה.

גלריית "הציפור הכחולה" מהווה בית לאמני העיר. בניהולה של עמותת אמני פתח תקוה בראשותה של שרה רז הפך המבנה של הגלריה לבית האמנים ולמרכז תערוכות תוסס המציע תמהיל מגוון וייחודי של אמנות ישראלית. התערוכות הקבוצתיות ששרה רז יזמה ואצרה נועדו לקדם אמנות ואמנים בעיר והיא השקיעה ומשקיעה רבות בטיפוח הגלריה על מנת שתשמש במה ראויה לחשיפת יצירה מקומית עירונית וארצית.

יצירה של בוריס ביליס, צילום: יח"צ

לדברי שרה רז, בשנים האחרונות הפך השימוש בפיגמנטים טבעיים לציור, כשהקפה הוא אחד מהצבעים הטבעיים, לנוהג נפוץ בקרב אומנים שמעוניינים ליצור יצירות אמנות עם טקסטורות וגוונים שונים, ואף הבריסטה, מכין הקפה, מתהדר בעיצוב ספל הקפה ומשתתף בתחרויות. "בשנים האחרונות עם התודעה הרבה לשיווק אגרסיבי צבעוני ביותר של אריזות הקפה ועם המודעות לקיימות החלו ליצור תכשיטים אביזרי אופנה וכלים שימושיים ואסתטיים לבית, חגיגה לעיניים ולכיס. אומנים מגיעים לעיצובים מרהיבים ורבות המתהדרות בענידתם ובשימוש בהם. הדרך להכרזה על יום קפה בינלאומי התבקשה, והוא נחגג בספטמבר. בסין בתחילת מרץ ובפורטוגל ב-14 באפריל. ואנו כאן, בגלריית הציפור הכחולה, אומנים מכל רחבי הארץ חוגגים בין לבין עם יצירות מעניינות ומרהיבות. בחודש מרץ אנו מדגישים את הנשיות – הקיימות והאמנות. בואו לתערוכה ועם ניחוח הקפה ומראות היצירות תזכו להנאה צרופה".

יצירה של אתי יניב, צילום: יח"צ

ישראלים ידועים כחובבי קפה מושבעים, ורבים מתושבי המדינה מעל גיל 18 פותחים את הבוקר עם כוס קפה. המשקה הפופולרי שאהוב בכל הארצות והתרבויות זוכה לעניין רב. קפה בכל הצורות: שחור, טורקי, נס, אספרסו, פילטר, בטעמים שונים, בריחות שונים ובמרקמים שונים. אם תוהים כמה קפסולות קפה נזרקות ברחבי העולם, התשובה לכך צפויה להיות מיליונים, 30 שניות להכנת קפה ועד 500 שנים לפירוק של הקפסולות. בתקופת משבר הקורונה דווח על ירידה של 70 אחוז בצריכת קפה במקומות העבודה ומחוץ לבית, ומנגד גידול של 50 אחוז בצריכת קפה בבית. עוד מתברר כי בכל שנה בשלוש השנים האחרונות שוק הקפסולות גדל בממוצע של 40 אחוז.

מסתבר שקפה לא נועד רק לשתייה. מסתבר שהוא יכול לסייע לטיפוח עור הפנים, למנוע נשירת שיער ואף מהווה השראה בעיצוב בגדים ובעולם האיפור. מדובר ברכיב אנטי אייג'ינג נהדר ומסייע בעיכוב הופעת סימני ההזדקנות. הוא אף מעלה לחץ דם ומגביר עירנות.

יצירה של לידיה נוילנקו, צילום: יח"צ

ציורי הקפה הראשונים הופיעו לפני מאות שנים כשהקפה החל לכבוש את אירופה. ההשראה הגיעה מהתקופות העתיקות שבהן אמנים סינים השתמשו בתה באמנותם כדי להעניק לציוריהם מראה ספיה. סינים השתמשו בתה כדי ליצור את הרקע ליצירות האומנות, בעוד ששני משקאות אלו שימשו גם כדי להעניק גוונים מסוימים לבדים ולהעניק אפקט מיושן לשיש, כמו גבריאל דנונזיו שהעניק מראה קלאסי יותר לפסליו. הטכניקה של ציור בקפה פשוטה מאוד ודומה לזו המשתמשת בצבעי מים. כל מה שצריך הוא קצת קפה שהוכן באמצעות מכונת מוקה או אספרסו, להוסיף עיפרון ודפי ציור או בדים. את הסקיצה ניתן לצייר במי הקפה וככל שמוסיפים מים הצבע מתבהר יותר.

בין האומנים המשתתפים בתערוכה: מלכה כוכבי, חביבה חטקביץ, סמדר מאיר, אניה ליפסטר, יפה שפילמן, אנה קיסר, אלינה מרינובסקי, אנה פולטייב, ילנה מיקונוביצקי, אתי יניב, בוריס ביליס, לידיה נקליאנקו, עדי בר שלום, שרה רז, שושנה דודאי, לאה סימוני, חנה פלוט, נילי ללום, חסיה גבלי, יוני כהן וישראלה ארליך.

יצירה של אניה ליפסטר, צילום: יח"צ

בין יצירות האומנות של מלכה כוכבי המוצגים בתערוכה: "הקסם של הקפה – פסל הידעונית". היא מסבירה כי הגדת-עתידות בעזרת פירוש הסימונים הנשארים בספלים לאחר שתיית קפה היא אחת מאומניות הניחוש העתיקות שרובן ככולן כבר נשכחו. "קריאה בקפה היא עולם נרחב של מסתורין, שהחל אי שם באסיה, במזרח תיכון וביוון העתיקה. השיטה, שהייתה נפוצה בעיקר בקרב קשישות צועניות, הפכה כיום לנחלתם של אנשים רבים העוסקים בניתוח פסיכולוגי ורוחני של העבר והעתיד. בדיוק כמו כתמי רורשך הניתנים לפענוח בצורה אישית לפי הלך רוחו הסובייקטיבי של המטופל, גם קריאה בקפה נחשבת לכלי מדיטטיבי בעל עוצמה רבה המאפשרת הצצה לתת המודע של הקורא, עד כדי כך שאנשים המיומנים בקריאת קפה יכולים, באמצעות הבנת תת המודע של ה'מטופל', להצליח ולנחש מה צופן עבורו העתיד. הרעיון שבבסיס השיטה קובע כי נשמת אדם, כמו גם נשימתו, מתמזגת עם הנוזל הבא במגע עם שפתיו. מכיוון ששורש נשמתו (תת-ההכרה בשפה עכשווית) יודע את הצפוי להתרחש, הרי שברגע האיחוד בין שפתי האדם לבין שפתי הספל, עובר ידע זה מתוך נשמת ונשימת האדם, אל תוך הנוזל הנלגם, וחושף את צפונותיו באמצעות הבלטת צורות וסמלים בתוך המשקע שנותר על גבי דפנות הספל. לכל צורה ולכל כתם נודעת משמעות מסוימת, ועל פיה משחזר הקורא את שהתרחש בעבר ואת הצפוי להתרחש בעתיד".

יצירה של מלכה כוכבי, צילום: יח"צ

יצירה נוספת של מלכה כוכבי המוצגת בתערוכה, "זמן חלום /זמן קפה", עשויה מקפסולות קפה על משטח עץ. לטענתה, באומנות האבוריג'ינית האוסטרלית זמן החלום משמש כמושג מיתי, כבסיס הקיום האנושי וגם כתבנית המעניקה משמעות ליחסים חברתיים. הוא מהווה את "תוכנית החיים" שלהם. הוא הממשיך להתקיים ומשפיע על חיי ההווה. "ההשראה ליצירה נבעה מהשימוש בנקודות צבעוניות רבות משמעות באמנות האבוריגינית, ולכן הגדרתי את היצירה זמן קפה. גם הוא מעין טקס יום יומי החוזר על עצמו ומקנה משמעות לצריכתו במפגשים חברתיים לשתייתו במקומות 'מקודשים' כמו בתי הקפה, ובעיקר השפעתו על התנהגות האדם. ביצירה ישנו שעון הזמן והנתיבים המובילים מכוס הקפה אל מטעי הקפה אל האדמה, השמיים, הציפורים, הפרפרים והפרחים, המחברים את האדם לטבע – לחלום הבריאה".

יצירה של עשי בר שלום, צילום: יח"צ

התערוכה "בין קפה לקפ(ה)-סו-לה – יצירות בקפה ובקפסולות קפה" (האוצרת: שרה רז) תוצג בגלריית הציפור הכחולה, רחוב רוטשילד 75 בפתח תקוה, החל ממוצ"ש 26.3 ועד ל-30 באפריל.
ניתן לתאם ביקורי קבוצות ומפגש לשיח גלריה בטל': 050-5533111.
שעות הפתיחה של התערוכה:
ימי שני, שלישי וחמישי: 19:00-17:00,
שישי ושבת:13:00-11:00.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »